in Dagelijks

Terme Čatež Slovenië

Doncic, Roglic, Pogacar, Garnbret. Dit zijn vier van de beste atleten in hun sport. De top van de top. Alle vier Sloveens. Een onwaarschijnlijke prestatie voor een land van slechts 2 miljoen inwoners.

Maar dat Slovenië een bijzonder land is kwamen we vandaag zelf ook achter. Na een schitterende route van Poreč dwars door het schiereiland Istrië naar Zagreb kwamen we vlak over grens in Slovenië aan bij de Camping Terme Čatež.

We wisten niet goed wat we konden verwachten. Dat er nog op zo korte termijn nog plek was, leek vreemd aangezien het hoogseizoen is. Een voor de hand liggende verklaring was dat de camping op halve kracht zou functioneren.

Want precies deze camping stond vorige week nog onder water en iedereen werd geëvacueerd. Dit wisten we en dit was dus een risico.

Maar het klinkt nu als een grap wanneer je op de camping rondloopt. Het is 30 graden, krioelt van de mensen en behalve een papiertje over “the flood” bij de receptie en een donkere rand op de veranda is er NIETS dat herinnert aan deze zeer recente natuurramp.

Volgens iemand die we spraken was het zwembad in al die ellende ‘slechts’ 24 uur gesloten geweest. Ik weet niet of hij dit met trotst zei (dat het zo kort was) of er schande van sprak (veel te lang).

Want het waterpark is het ding hier. De grote trots. Het waterpark is het centrum. En feitelijk zijn er meerdere campings rond dit absurdistische park gebouwd. Er komt geen eind aan. Het is komisch groot. Met verwarmd buitenwater. Want 28 graden is te koud, denk ik.

Geen enkele foto die ik kan sturen zou recht doen aan de omvang van dit park. Dus kijk anders maar dit filmpje.

Er schijnt ook nog een binnenbad te zijn maar ik weet niet eens of we daar aan toe gaan komen in de paar dagen dat we hier zijn.

Hoe dan ook, de Slovenen weten wat aanpakken is. Dat moeten ze enerzijds gedacht hebben toen ze dit waterpark gingen aanleggen en anderzijds toen ze vorige week het waterpark in no-time weer gereed hadden na de grootste natuurramp die dit gebied ooit heeft gekend. Ik snap wel dat dit land zoveel topsporters produceert.

De belangrijkste les gister was toch wel dat 15 augustus heel serieus wordt genomen in Slovenië. Zoals in alle katholieke landen vieren ze hier dan Maria Tenhemelopneming. Effectief betekent dit dat de winkels dicht zijn. En verklaart het (denken we) waarom het zo gruwelijk druk was in het waterpark. Iedereen was vrij. Knoop het in je oren: 15 augustus. Zorg dat je je boodschappen in huis hebt.


Laat een reactie achter

Reactie