in Dagelijks, TV

This Place Rules

Andrew Callaghan werd een paar jaar geleden bekend met All Gas No Brakes. Een YouTube kanaal waar deze slungelige krullenbol zijn oor te luister legde bij de onderbuik van Amerika door met een vunzige camper rond te reizen door dit waanzinnige, absurde land en in een slecht zittend mosterdkleurig pak zijn microfoon in de buurt hield van opmerkelijke gebeurtenissen.
Door een serie verkeerde afspraken raakte hij dit kanaal kwijt. Maar hij ging niet bij de pakken neerzitten en begon Channel 5 en vervolgde daar wat hij met All Gas No Brakes ook deed.

Het meeste van wat hij tegenwoordig doet, zit verstopt achter de betaalmuur van Patreon: omdat het anders de YouTube regels zou schenden. Maar sinds een paar weken heeft hij een heuse docu op HBO: This Place Rules.

This Place Rules vertelt het verhaal vóór J6: het verhaal van BLM, Proud Boys, Antifa en de verkiezingen. Een verhaal dat uiteindelijk leidt tot de bestorming van het Capitool. Nu, ruim twee jaar later, kunnen we deze onwaarschijnlijke gebeurtenis misschien iets meer op een afstandje beschouwen.

De kracht van Callaghan is niet dat hij een Louis Theroux 2.0 is die wil duiden, of een Jambers die vooral op zoek is naar rode oortjes. De kracht is dat hij mensen laat praten: alle kanten komen aan het woord. En hij zit bij iedereen aan tafel: van de Proud Boys leider tot Alex Jones.

De editting laat door juxtapositions zien waar hij zelf staat, zonder dat hij het hoeft te zeggen. Maar opmerkelijker is dat je Callaghan bijna nooit een vraag hoort stellen; de mensen zijn aan het woord en Callaghan — dit is zijn kracht — stelt het oordeel uit. En hij houdt vooral zijn microfoon op de goeie plek.

In deze docu worden de verschillende gebeurtenissen die leidden tot J6 aan elkaar gepraat: initieel zonder oordeel. Pas na ruim een uur in deze docu bekent hij kleur. En stelt dan vragen die gesteld moeten worden.

Waarbij er één centrale vraag is — een vraag die in al het werk van Channel 5 centraal lijkt te staan — en dat is: what can we do bridge the gap in understanding?

Helaas blijft die vraag onbeantwoord.

This Place Rules is een kijk op het J6 verhaal waarbij je vooral ook leert dat het docu format iets anders is dan het YouTube format. Van een docu wordt verwacht dat het ergens toe leidt. Immers? Het kunnen niet alleen maar hijgerige beelden of schokkende soundbites zijn. En daar voelt deze docu af en toe wat dun aan.

Of misschien is dat juist een bewuste keuze, en wil Callaghan niet alleen wat zeggen over J6 maar over de hedendaagse cultuur in het algemeen, wat ook tot uiting komt in zijn afsluitende quote. Want op de vraag waar alles toe leidt, wat het nut van alles is, eindigt Callaghan met de quote: “there is no end”.

Maar of dat zo is mag je ook zelf bepalen. Het is hoe dan ook het kijken waard, want deze beelden zie je niet op CNN.

(Tijdens het typen lees ik dit bericht; waarin Callaghan door meerdere vrouwen wordt beschuldigt van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wat weer allerlei vragen oproept over kun je kunst en kunstenaar los van elkaar zien etc.)

Laat een reactie achter

Reactie