in Dagelijks

Tien dingen die je niet wist over late night televisie

Voor iemand die graag Amerikaanse late night shows kijkt, was het een rough week. Er waren namelijk geen nieuwe shows door de schrijverstaking.

Dus geen Colbert, Meyers, Fallon, Kimmel of Daily Show. Mijn YouTube lijstje is leeg.

In de jaren 90 moest ik het meestal doen met snippertjes van Letterman, Leno of Conan. Net wat voorbij kwam, misschien één keer per week ergens op een zender achteraan. Ik was toen altijd vol verbazing dat het de late night heren lukte om ELKE dag nieuwe, verse grapjes te verzinnen. Dag in dag uit. Pas later leerde ik dat hier hele teams van schrijvers achter zitten en dat de hosts de grappen letterlijk voor het uitkiezen hebben.

De staking maakt dus vooral duidelijk dat al deze shows alleen maar bestaan bij de gratie van schrijvers. Geen schrijvers, geen shows. Schrijvers zijn nodig voor de monologues, de intros, de segways maar ook de gast interviews. Want, alles wat je ziet op Amerikaanse televisie is bedacht. Ook dat wat niet bedacht lijkt.

Als liefhebber was ik paar jaar geleden in New York bij een opname van de The Daily Show (toen nog met Trevor Noah) én The Late Show with Stephen Colbert. (Seth Meyers had die week helaas geen shows maar anders had ik daar waarschijnlijk ook de rij gestaan).

Tip: ben je ooit in de buurt van New York, ga naar een show.

Want late night televisie is een belevenis. Het is een waanzinnig professionele theatershow waar een enorme hoeveelheid mensen werken die elke dag een compleet nieuw circus programma bedenken. En alles is tot in de puntjes verzorgt.

Tien dingen

Hier tien dingen die je misschien nog niet wist over late night TV.

  • Het wordt ’s middags opgenomen. In de ochtend oefenen ze de teksten.
  • Toegang is gratis. Je moet wel vaak (ver) van te voren een plekje reserveren via de sites van de show.
  • Je kan je plek niet kiezen. Er zijn bijna geen slechte plekken. Er kunnen namelijk maar beperkt mensen naar binnen.
  • Je mag natuurlijk niets filmen of opnemen.
  • Voordat het begint, is het veel wachten, en krijg je veel instructie (wat mag wel, wat niet)
  • Voordat het echt begint wordt het publiek opgewarmd door standup comics (vaak meerdere) die doen veel crowd-work (where are you from?) zodat de sfeer er lekker in komt.
  • In het geval van Colbert deed ook de band (van Jon Batiste) voordat het echt begon nog een hele show met interactie met het publiek, wat ontzettend leuk was en dat bracht de stemming er echt goed in.
  • Er is een showrunner (of director, ik weet de precieze term niet meer) die echt de baas is. Iedereen moet naar deze persoon luisteren, publiek maar ook de host. Er is één kapitein.
  • Wanneer gasten worden geïnterviewd dan roept de director geregeld dat er even een reclamemoment is (wat er natuurlijk niet is tijdens de opname, wel bij de uitzending). Dit komt heel vreemd over, omdat het publiek dan moet klappen en het interview eigenlijk daarna gelijk weer verder gaat (weer klappen). Het schept de illusie dat het publiek ook net een reclameblokje heeft gezien (wat niet zo is).

Maar het volgende vond ik het meest opmerkelijk: dat wat die dag opgenomen wordt is niet perse wat je die avond ziet.

Soms schuiven ze met gasten en knippen en plakken ze zo een show aan elkaar. Met uitzondering van de monologue. Die moet actueel zijn. De rest niet.

Zo zagen wij bij Colbert een interview met Jimmy Carter (ben ik nog dankbaar voor), echter dit werd pas een paar dagen later uitgezonden. En het geheim is dus dit; wanneer je ’s avonds de show kijkt heb je niet door dat je niet naar één geheel zit te kijken. Je kan naar iets zitten te kijken dat over verschillende dagen is opgenomen. En dit is waarom Colbert bijvoorbeeld altijd min of meer hetzelfde soort pak aan heeft, dan valt dat niet op. Als je dit weet dan ga je er op letten en valt het op. Hee, bij die gast had hij een andere strop dan die gast er voor.

Zie hier bijvoorbeeld het interview met Carter. Opgenomen op 26 maart 2018, maar pas uitgezonden tijdens de show van 30 maart. Wanneer je in deze playlist (met alle gasten en segmenten van de show van 30 maart) één gast terug gaat (bijv. Bryan Cranston) dan zie je dat Colbert een andere stropdas heeft.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie