in Dagelijks, TV

Time Bomb Y2K

Op HBO is nu de docu Time Bomb Y2K te zien. Over de Y2K bug, of wel de: Millenniumbug (nee, niet het Italiaanse restaurant die gek genoeg dezelfde naam heeft).

Ik weet niet goed wat ik van deze docu vind. Net als dat ik toen ook niet goed wist wat ik van dat probleem moest vinden.

Want, onder aan de streep: de wereld draaide gewoon door op 1 januari 2000.

En een deel riep: zie je wel, er was niets aan de hand! En een ander deel riep: dit komt omdat we er enorm veel tijd en geld in hebben gestopt (lees deze). En daarna vergat iedereen het weer en gingen we over tot de orde van de dag.

Deze docu is een collage van beelden uit die tijd. Verwacht dus veel willekeurige Video8 opnames van eind jaren 90. Een periode die ondertussen toch echt al veel langer geleden is dan ik misschien wil toegeven.

Het gaat niet heel diep in op de techniek. En wat het vooral wil doen is de rol van de media laten zien en een aantal sleutelfiguren in het ophitsen van massahysterie. Maar dat ligt er dan ook weer niet echt heel dik bovenop, wat prettig is.

En het gaat ook niet in op Y2K38. Wat een potentieel veel groter probleem zal zijn. Eentje die ik veel beter begrijp en echt grote risico’s zien.

De docu eindigt met de boodschap dat Y2K heeft aangetoond dat we veel meer met elkaar verbonden zijn dan we denken. En dat is alleen maar meer geworden. Ik denk dat Time Bomb Y2K vooral is gemaakt voor mensen die toen nog niet geboren waren en helemaal niet weten dat dit überhaupt een ding was.

Laat een reactie achter

Reactie