Een paar jaar geleden waren we in New York. En wat je bijblijft wanneer je een paar dagen door Manhattan banjert is de schijnbaar onmogelijke hoeveelheid Dunkin’ Donuts. Letterlijk op elke straathoek is er wel één.
In de USA zijn er maar liefst 9593 Dunkin’ Donuts, met 1427 locaties in New York, waarvan een groot deel zich dus in het stadsdeel Manhattan bevinden. Het exacte aantal daar heb ik niet kunnen vinden, maar: het zijn er veel.
En het is niet dat de roze en oranje kleuren meer opvallen dan andere ketens waardoor het lijkt of er veel zijn. Er zijn er gewoon heel erg veel!
De oranje en roze kleuren en het font van DD zijn overigens wel enorm kenmerkend. En vriendelijk, ja zelfs uitnodigend te noemen. En het is zo herkenbaar dat wanneer je deze kleuren en font in een andere context plaatst dat het iets unheimlichs krijgt. Maar dat terzijde.
Er moet wel iets in het model zitten van DD wat enorm goed schaalt cq. beter is dan andere ketens. Lage overhead, lagere product kosten, minder verspilling, lagere startup kosten, lagere vastgoedkosten, lucratiever franchise model of nog weer andere redenen. Waarschijnlijk is het allemaal een beetje waar?
Daarnaast denk ik dat het volgende ook meespeelt.
- Ik denk dat de architectuur in NYC zich erg goed leent voor een Dunkin Donuts. Er zijn veel van die kleinere ruimtes tussen wolkenkrabbers. Een DD is vaak een kleine nook ergens tussen twee gebouwen. Meestal met maar één toonbank en je kan er niet echt zitten, wat ook niet echt nodig is voor het type product dat je hier koopt. En het snelle leven daar geldt hetzelfde: geen tijd om te zitten, let’s go!
- Je kan er koffie krijgen of donuts. Dat is het wel. DD heeft geen kenmerkende, complexe of unieke producten, geen Whopper of Big Mac donut. Het is allemaal in die zin; best gewoon. Je weet wat je krijgt.
- Het personeel is MINIMAAL geïnteresseerd of goed in hun werk, maar dat is niet erg want er kan ook niet veel mis gaan. Daarvoor is het product te eenvoudig (zie hierboven). En dat moet haast wel deel van het succes zijn. Want je kan wel 1500 locaties hebben, maar waar vind je al de mensen en hoe leid je die op? Mensen die misschien maar een paar maanden bij je werken. Als je dat probleem kan oplossen, dan kun je schalen.
Maar schalen over 1500 winkels is een probleem dat exclusief is voor Amerika, toch?
Ik moest hier laatst dus weer allemaal aan denken toen mijn vrouw in Bataviastad een online geplaatste bestelling bij Dunkin’ Donuts zou afhalen. Bataviastad is niet zo heel groot. Het is een middelgroot winkelcentrum. Maar we stonden dus wel bij de verkeerde DD. We moesten bij de andere zijn.
Er zijn twee Dunkin’ Donuts in Bataviastad.
Webmentions
[…] waar de Brandenburger begint — was druk. Bratwursten en Dunkin Donuts. Ja die zijn hier ook. Pas hier merken we aan de drukte dat we in de stad zijn. Onze dochter merkte op dat de meeste […]