in Dagelijks

Waarom zit de Windows Start knop links onderin?

Het antwoord hierop is de Wet van Fitts. Dit leerde ik gister.

Er hoort ook een formule bij.

Ik ben gek op een wet, maar deze uit 1954 kende ik nog niet.

De wet stelt dat de tijd die nodig is om een doel te bereiken afhangt van twee belangrijke factoren: de afstand tot het doelwit en de grootte van het doelwit. Hoe verder het doelwit weg is, of hoe kleiner het is, hoe langer het duurt om het te bereiken.

Met andere woorden, als je naar iets moet grijpen of erop moet klikken, zal de tijd die het kost om die actie uit te voeren afhangen van hoe ver weg het is en hoe groot het doel is. Als iets dichtbij en groot is, zal het sneller zijn dan wanneer het ver weg of klein is.

De westerse wereld leest van links naar rechts, en de meeste mensen zijn rechtshandig. Dus die Start knop zit daar in de hoek omdat je je muis overal en altijd ’to infinity’ in die hoek kan gooien en je komt op de startknop terecht.

Laat een reactie achter

Reactie

  1. In het verlengde hiervan, is Fitts ook de reden dat de menubalk door Apple steevast bovenin het beeld is geplakt. Niet alleen maakt het alles net dat beetje overzichtelijker qua aantallen menu’s in beeld (“één”), maar het levert ook een menubalk op met een vertikale grootte van ∞.

  • Gerelateerde content per tag