Series over charlatans lijken populair. Zo heeft Netflix de serie ‘Inventing Anna’* en kun je bij Hulu ‘The Dropout’ bekijken. Beide zijn recente, waargebeurde verhalen over mensen die bedrijven starten die gebaseerd zijn op gebakken lucht.
Apple TV+ laat zich niet kennen en heeft de serie WeCrashed. Het waargebeurde verhaal van de opkomst van WeWork. Jared Leto speelt de rol van zijn leven als Adam Neumann, de charismatische (reallife) leider van WeWork die samen met zijn vrouw Rebekha — gespeeld door Anne Hathaway — ‘het bewustzijn van de wereld willen vergroten’.
(*Acteur Anthony Edwards speelt in zowel WeCrashed als Inventing Anna de rol van geldschieter)
WeWork is een bedrijf dat in 10 jaar tijd kneiterhard wist te groeien, maar uiteindelijk meer geld opmaakte dan dat er binnenkwam en feitelijk simpelweg niet meer dan een kantoorruimte verhuurbedrijf is. Dus het is geen technologie bedrijf of een bedrijf dat iets volstrekt unieks doet. Het unieke van WeWork was Adam Neumann en zijn onverzadigbare drang om te groeien, groeien, groeien.
De serie draait daarom vooral om het echtpaar Neumann: die elkaar steeds gekker lijken te weten maken. Hathaway schittert in de rol als ‘vrouw van’ die steeds verder van het padje lijkt te raken en haar man daarin meeneemt (begin een school!).
Actueel
Veel van wat je ziet in WeCrashed is recente geschiedenis, bepaalde scenes of interviews zijn daarom gewoon terug te vinden op YouTube. Bijvoorbeeld een scene waarin mevrouw Neumann in een podcast aan het huilen is: deze is gewoon op Youtube te vinden want dat is nog maar 4 jaar geleden.
Hoe het allemaal afloopt is ook geen geheim (daar begint de serie mee): de Neumanns worden hun eigen bedrijf uit gewerkt (dat overigens nog steeds bestaat) en houden hier veel geld aan over, maar hun personeel niet. Ze weten goed voor zichzelf te zorgen.
Ik vond het smullen geblazen, wat deels komt door dat sfeertje van New York City waar alles mogelijk lijkt. Maar ook Leto en Hathaway zijn echt heel goed. En de soundtrack is helemaal prima. Maar misschien geniet ik er het meeste van omdat je als kijker gelijk krijgt. Je denkt de hele tijd: dit kan toch niet? Ben ik nou gek? En het kan ook niet en je bent niet gek.
Fictief karakter Cameron Lautner speelt de voice of reason, de ballonnenprikker, de dromendoder. En dat is heerlijk. Deze scene is goud.
Kritiek
Mijn kritiek zou zijn dat de WeCrashed als show toch een bepaalde diepgang mist, want wat wil deze serie nu eigenlijk zeggen? We kijken naar een verhaal over de groei van een bedrijf, en een echtpaar dat steeds verder van de werkelijkheid komt en dat is het dan? De karakters lijken te ééndimensionaal. In die andere Apple TV+ serie — the Morning Show — wordt er bijvoorbeeld gespeeld met wie is goed en wie is slecht en dat houdt je als kijker scherp. Maar dat is hier niet aan de orde. Natuurlijk heb je een bepaalde sympathie voor Neumann, maar je weet ook dat wat hij doet niet vol te houden is. Verder dan dat gaat het niet.
Het gaat over geld en macht en ergens verwachtte ik een onderliggende betekenis, een verborgen laag te vinden maar die is er niet.
Maar misschien is dat juist wel wat het wil zeggen.