in Dagelijks

Wie is Susan Wojcicki

Zonder te googlen, weet je wie bovenstaande naam is of hoe deze persoon er uit ziet?

Wees eerlijk.

Ik wist het niet. Ik zou haar ook niet aan kunnen wijzen op een foto.

En toch gebruik ik de dienst waar zij verantwoordelijk voor is ELKE dag.

Susan Wojcicki is namelijk de CEO van YouTube. Dit weet ik alleen maar omdat ze nu een stapje terug gaat doen.

Ik vind het veelzeggend dat ik dit niet wist want YouTube is enorm invloedrijk en CEOs van de meeste grote tech bedrijven zijn meestal wel bekende namen.

YouTube is een bijzonder beestje tussen de grote techbedrijven. Het opereert op een technische schaal die bijna niet voor te stellen is. De hoeveelheid content die per minuut geupload wordt én de hoeveelheid die wordt afgespeeld: er zijn weinig sites die meer verkeer genereren op het internet dan YouTube. YouTube is overal en het heeft opmerkelijk genoeg weinig negativiteit aan zich kleven. Of het nou gaat om hoe ze omgaan met klantdata of personeel, je hoort nooit negatieve dingen over YouTube. Iedereen lijkt van YouTube te houden.

Dat is denk ik Susan Wojcicki haar verdienste.

Wojcicki kwam in 1999 bij Google (als 16e werknemer – haar ouders huurden hun garage aan Larry en Sergey) en runt YouTube sinds 2014 – een enorm succes dat de meeste berenvallen op sociale media en platforms heeft weten te ontwijken. (Het heeft ook heel goed werk geleverd door luchtafweergeschut te vermijden als er iets misging – ik verwees hier altijd naar de meme ‘Homer die achteruit in een haag vervaagt’ in tegenstelling tot Meta.) [ …. ] YouTube is meer disruptive dan Netflix voor tv en voor advertenties: alleen MrBeast lijkt evenveel kijkers te trekken als een top Netflix-show.

Benedict’s Newsletter: No. 478

Susan Wojcicki lijkt haar werk dus goed te doen.

Wat ik vooral opmerkelijk vindt uit bovenstaande quote is dat iemand die bij Google begint de CEO kan worden van YouTube. Wat zegt dit? Dat er sprake is van een uitzonderlijk talent en dat Google ‘toevallig’ de jackpot heeft gescoord? Of betekent het dat iedereen CEO kan worden zolang je maar in de juiste omgeving wordt gezet? En ook al is je enige verdienste dat je ouders hun garage verhuren aan een paar beginners.

Laat een reactie achter

Reactie