in Movies, Music, TV

Zinger Zongwriters enzo

Aangezien het al weer een tijdje stil is hier, dacht ik laat ik maar weer eens een multi-culti updatetje doen. Dus een opsomming van wat zaken die ik de afgelopen tijd gezien, gehoord of anders binnengekregen heb en die wellicht de moeite waard zijn of opvallend genoeg om te vertellen.

sadEen aantal mensen zijn op de hoogte van mijn voortdurende fascinatie voor het fenomeen Daniel Johnston. Zijn bijzondere klanken zweven sinds 96/97 rond in mijn gehoorveld. Voor de mensen die niet weten wie meneer Johnston is wijs ik u naar de Wiki of naar de onlangs verschenen docu-DVD over zijn leven. Velen noemen hem een genie, zover wil ik nog niet gaan. Maar Daniel Johnston is zeker een compleet orgineel uniek multi-talent én in essentie is hij de belichaming van de tragedie die een getergde artiest kenmerkt (applaus voor mezelf voor deze zin) wat hem nog bijzonderder maakt. Nog niet overtuigd van zijn kunnen, dan moet u eens luisteren naar “Some Things last a long Time”, “Museum of Love” of “True Love will find you in the End”. Er staat ook een kort filmpje van een oude VPRO docu op YouTube om een beetje een idee te krijgen over wie het hier gaat, maar ik wil toch sterk aanraden om de onlangs verschenen DVD te kijken. Die geeft een unieke kijk in zijn wereld met behulp van ongeevenaard persoonlijk materiaal. Johnston mocht namelijk vroeger graag bandjes met gesproken woord opnemen en videos maken, wat voor elke bio-docu maker natuurlijk puur goud is.

Genoeg over Daniel Johnston, ik wou het eigelijk hebben over Wesley Willis. Wie? Ja weet ik veel. Iemand die vaak vergeleken schijnt te worden met bovengenoemde. Het gekke is echter dat ik nog nooit van deze persoon had gehoord, maar zijn Wiki staat bol van de eigenaardige wetenswaardigheden van een markant figuur. Daarom hier een opsomming:
– 198 cm en 160 kg
– Schizofreen
– In 2003 op 40-jarige leeftijd aan kanker overleden
– 50(!) albums opgenomen met bijna 30 nummers/album
– De slogan van Winamp, “Winamp, it really whips the Llama’s ass”, was geinspireerd door het nummer “Whip the Llama’s Ass”
– Was een waar internet fenomeen en mede bekend geworden door Napster (dit is volledig aan mij voorbij gegaan).
– Heeft voor 100en uitverkochte zalen gespeeld maar stierf met slechts $300. Het is tot nu toe nog steeds een raadsel waar de rest van het geld is gebleven.

Maar het meest opvallend aan deze man vind ik het stuk eelt op zijn voorhoofd. Eelt zegt u? Ja, eelt. Hoe kom je aan een eeltplek op je voorhoofd zult u misschien denken. Leest u even mee: “One of Willis’ trademarks was headbutting with his fans. Typically when approached by a fan, Willis would gingerly hold his or her head between his hands and say, “Say rock!” The fan would respond as instructed and Willis would bump his head against his or hers. Then he would say, “Say roll!” and the fan would again respond as instructed and the two would again bump heads. Willis would repeat this over and over as long as the fan would tolerate it. Willis also used the headbutt as a form of greeting to his friends.” Juist, zie ook de foto. Ik heb nog weinig muziek van hem kunnen vinden, maar wellicht is et wat.

Overige kijk- en luister tips/bijzonderheden:

– Voor de mensen die nog twijfels hebben waarom Ryan Adams een van de belangrijkste singer/songwriters is van onze generatie. Zie hier zijn lijst met onuitgebrachte nummers (uitgebracht zit al op 120+). Of luister naar Cardinal Radio waar al zijn uitgebrachte muziek te beluisteren is, inclusief de nummers die uitgebracht zijn onder een van zijn 3 pseudoniemen; The Shit, Wherewolph of DJ Reggie.

– Een leuke site met allerlei cover vergelijkingen

– Een nieuwe serie die pas is begonnen op de BBC met Jack Dee.

Akon, (echte naam Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam) staat momenteel op #1 en #2 in de USA, heeft er een handje van om samenwerkingen te doen. Naast zijn eigen singles en albums verscheen deze Senagalees de afgelopen 2 jaar 78 (!) keer op platen van een ander.

– En het is natuurlijk altijd Billy Idol dag. Maar een Billy Idol kerstfeest?!

New Order – True Faith. Daar heb ik niks aan toe te voegen

Laat een reactie achter

Reactie