in Dagelijks

Zinloos zaniken over zweetbanden

Ik volg niet elke seconde van Oranje nieuws. Zo hoog is de koorts nog niet. Dus toen ik zijlings meekreeg dat er iets met een hoofdband was, dacht ik door alle commotie dat het wel moest gaan om uiterst racistische teksten op diezelfde hoofdband. Minder kon niet. Mensen waren immers compleet van de leg.

En al die commotie kon toch zeker niet zomaar om alleen een hoofdband gaan.

En toch bleek het echt dat laatste te zijn. Ik moest er wel om lachen. Want al die mensen die daar iets van vonden hebben zeker nog nooit een NBA wedstrijd gekeken?

Sleeves

Want in de NBA heeft bijna niemand alleen een tenue aan. Ze kalken hun schoenen er onder. En alles is altijd accessoirized met hoofdbanden, zweetbanden, compression tights en sleeves, heel veel sleeves. Leg sleeves, elbow sleeves, arm sleeves. Sleeves zijn overal.

NBA spelers zonder een van deze dingen zien er bijna naakt uit.

Allen Iverson

Sleeves in de NBA hebben een bijzonder historie. Allen Iverson — in 2001 — één van de absolute sterspelers, moest een operatie ondergaan aan zijn arm. En begon een sleeve te dragen ter bescherming van de te opereren plek.

Maar dit werd eigenlijk een enorm fashion statement. Het nut of effect van de sleeve voor het spel is er eigenlijk niet. Anders dan: het ziet er gaaf uit.

Iverson’s shooting elbow had developed bursitis: it had been swelling up for some time, and, devising a temporary solution to an injury that would ultimately require surgery, Lenny Currier, then the trainer of the Philadelphia 76ers, cut a swath of a tube bandage called compression stockinette and suggested that Iverson try to play with his elbow mummified in the stuff. Iverson agreed. He scored fifty-one points that night, averaged more than thirty-five points per game for the rest of the season, and dragged the 76ers to the N.B.A. finals. He wore a sleeve for the rest of his career.

Lees hier meer over Iverson en zijn sleeve.

Sleeves zijn een manier voor spelers om hun eigen stijl en individualiteit te laten zien. En dan te bedenken dat Michael Jordan voor elke wedstrijd dat hij de eerste Jordans droeg in 1984 een boete moest betalen, want zijn schoenen waren niet wit. Die boete werd overigens met heel veel plezier door Nike betaald.

De sleeve is inmiddels een van de meest verkochte items in de NBA shop. En niet meer weg te denken. Maar niemand heeft het er over en niemand kijkt er van op. En er worden zeker geen praatprogramma’s mee gevuld.

Afterward, fans wore the sleeve as a fashion statement, and by 2008, the sleeves were the most popular non-apparel items sold by the league.

https://en.wikipedia.org/wiki/Basketball_sleeve
Kobe met sleeve

Dus als je volgende keer weer iemand hoort zaniken over een hoofdband: neem van mij dat ze echt niets zinnigs te zeggen hebben over de sport zelf.

Laat een reactie achter

Reactie

  • Gerelateerde content per tag