in Dagelijks, Sports

2974

Gister mikte Steph Curry er zijn 2974-ste driepunter in. In de 75 jaar dat de NBA bestaat is dit nog nooit iemand gelukt. Hij passeerde daarmee Ray Allen die in 18 NBA seizoenen er ééntje minder in gooide. Steph Curry is inmiddels aan zijn 13e seizoen bezig, en lijkt nog niet van ophouden te weten.

Hij is dus met recht de beste langeafstandsschutter ooit te noemen.

Het verhaal van Steph Curry is bijzonder omdat hij een atypische speler is. Natuurlijk is hij de zoon van een andere bekende NBA speler, en heeft hij een (minder bekende) broer die ook in de NBA speelt, maar dat betekent beslist niet dat hij voorbestemd was voor de NBA. Laat staan om daar records te breken.

Hij is — voor een NBA speler — klein van stuk, magertjes zelfs en ging naar een kleine, weinig bekende en weinig betekenende college. Meestal houdt de basketball carriere daarna wel op. Maar hij deed op Davidson college al dingen die niemand had verwacht, en bleef dat doen in de NBA. En dat is — heel simpel — de bal er van overal in mikken, maar dan echt van overal. Steph Curry weet dat hij het niet van fysiek spel moet hebben, of dunks of post acties. Hij wist dat er maar één plek was waar hij zich kon onderscheiden, en dat was achter de driepuntlijn, VER achter de driepuntlijn.

En met zijn team de Warriors en deze tactiek haalde hij de afgelopen jaren meerdere kampioenschappen. Dat bleef natuurlijk niet onopgemerkt.

Je kan zelfs spreken van het het Steph Curry effect. En dat is dat de NBA de laatste 10 jaar van een post en midgame (onder en bij het bord) totaal getransformeerd is naar een zgn. three-point game. Los van of je dat mooier basketball vindt of niet, het is een feit dat er in de NBA tegenwoordig VEEL meer driepunters worden genomen dan vóór Steph Curry en dat teams zich veel meer hierop specialiseren.

Dus het zijn niet zozeer de 2974 driepunters (and counting) die Curry er in gooide die zo bijzonder zijn, maar dat hij onderweg de hele manier hoe team basketball wordt gespeeld heeft veranderd.

Daarnaast kun je zeggen dat die 2974e driepunter misschien wel de minst belangrijke was van de 2974 driepunters: want het was beslist niet zijn laatste en ook niet zijn eerste, het was er gewoon eentje die er onderweg ook in ging. Door naar de volgende.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • Ik hou van de elite - Jan van den Berg

    […] lijkt de uitzondering, Steph Curry die er 2974 driepunters in mikt, Van Vleuten die met een gebroken arm wegrijdt bij een kopgroep en wint of […]