in Dagelijks, Sports

LeBron James is de Michael Jordan van basketball

Ken je die uitdrukking de Michael Jordan van iets zijn? Het betekent ergens de allerbeste in zijn.

Wanneer je dit leest bestaat de kans dat LeBron James het NBA all-time scoring record heeft verbroken. Zo niet, dan gaat dat record zeker zeer binnenkort door hem worden gebroken. Op moment van schrijven is hij namelijk nog maar 36 punten verwijderd van dat record. Of te wel, één puike wedstrijd of: twee middelmatige wedstrijden.

Het is het record dat al sinds 1989 op naam van Kareem Abdul-Jabbar staat en dat zeer waarschijnlijk hierna nooit meer gebroken kan gaan worden. Daarvoor is de carrière van LeBron tè onwaarschijnlijk en het moderne basketball teveel veranderd.

Kareem Abdul-Jabbar speelde 20 jaar in de NBA, van 1969 tot 1989. En zonder iets af te doen aan de carrière van the Cap, maar het waren andere tijden. LeBron is inmiddels ook aan zijn twintigste seizoen bezig (en plakt er misschien nog wel een paar aan vast). En hoewel hij 150 wedstrijden minder dan Kareem nodig had om het record te breken, is de lengte van zijn carrière tegenwoordig hoogst ongebruikelijk.

De NBA machine is een monster dat in 82 wedstrijden per jaar (excl. playoffs) de allerbeste atleten ter wereld opeet en uitspuugt. En het maakt zo midden-dertigers tot manke dinos met allerlei kwaaltjes. Behalve LeBron, die is inmiddels 38 en speelt de twintigers er nog uit.

Het regular season points records is niet het enige record

Alles wat er over LeBron gezegd werd toen hij 17 jaar oud was (ik weet het nog) is uitgekomen. Vooral dat blijf ik opmerkelijk vinden. Want er waren en zijn altijd wel hele goeie en hele jonge spelers. Wat maakte hem nou zo speciaal?

Ik was er zelf niet zo zeker van dat LeBron zoveel anders en beter zou zijn toen ik in 2003 op de gemeenschappelijk tv van de UNA in Willemstad een nationally televised highschool game van dit supertalent aan het kijken was. Maar toch waren er veel mensen die vanaf het begin al doorhadden dat LeBron anders zou zijn. (Ik vraag me daarom altijd af in hoeverre projection een rol heeft gespeeld bij zijn carrière).

Maar talent hebben en het waarmaken zijn nog steeds twee verschillende dingen. En waargemaakt heeft hij het. Okay, hij is nog steeds twee titels verwijderd van MJ en één van Kobe, en er gaat dit seizoen beslist geen clubtitel bijkomen, maar de alltime scorer titel gaat niemand hem meer afpakken.

Het bizarre is dat LeBron — als 38 jarige — nog steeds statlines neerzet die ver boven het gemiddelde van de NBA liggen, maar misschien nog opmerkelijker is dat hij als hét gezicht van de NBA nog nooit bij enig schandaal is betrokken. Op persoonlijk vlak of op het vlak van basketball. Hij is getrouwd met zijn highschool sweetheart, heeft geen affaires, rare zakendeals, openbare dronkenschap, verkeersovertredingen of vechtpartijen op zijn naam staan. Niets van dat alles.

Buckets maken, dat is het enige wat hij doet. History in the making.

In 2018 zagen mijn vrouw en ik LeBron spelen tegen de Brooklyn Nets.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • Les van LeBron - Jan van den Berg

    […] LeBron begin februari de NBA alltime scorerstitel pakte, schreef ik nog dat er dit seizoen geen clubtitel bij zou […]

  • The Cap - Jan van den Berg

    […] week was het zover. LeBron nam het record over van […]