in Dagelijks

Mac McClung over manifesteren

Het was mei 2017 toen ik dit filmpje deelde in een vriendengroep. Want het was direct duidelijk dat er hier iets bijzonders was te zien. De hops van deze highschooler waren door-het-dak.

Zijn naam was Mac McClung. Een naam die je bij een geheim agent of stripboekheld zou verwachten.

Maar het was natuurlijk ‘slechts’ highschool basketball en supremely hoog kunnen springen maakt je niet perse een goede basketballer. En het feit dat hij slechts 6’2” was deed vermoeden deze highlight-reel leuk was voor een viral filmpje op social media maar dat was het dan.

Toch kwam McClung na highschool bij Georgetown en vervolgens Texas Tech terecht. Niet de minste D1 colleges. En in 2021 ging hij zelfs op voor de NBA draft. Maar werd niet gekozen. Hij kwam uiteindelijk via via in de G League terecht (de ontwikkelafdeling van de NBA) en werd daar rookie of the year. En pas vorige week tekende hij een two-way contract bij de 76ers. Dit contract stelt hem in staat om zowel in de G League te mogen spelen als de NBA én het betekent dat hij dus ook mee kon doen aan de NBA dunk contest.

Lang verhaal kort: dit weekend kreeg Mac McClung uit de handen van Dr. J. de naar Dr J. vernoemde trofee als winnaar van de 2023 NBA Dunk contest. En kwam zo in een rijtje namen terecht als Dr. J., Dominique Wilkins, Michael Jordan, Kobe Bryant en Vince Carter. De allerbeste dunkers ooit. Maar hij hoort er thuis, want McClung zette één van de allerbeste dunkcontest prestaties in jaren neer.

Zijn laatste dunk — met een perfect score — deed hij in het shirt van zijn highschool.

En toen moest ik weer denken aan dat filmpje van 5,5 jaar geleden. Het talent was toen al overduidelijk. De weg naar dit moment was dat beslist niet.

Na het ontvangen van de trofee mocht MacClung enkele woorden zeggen. Hij zei dit.

I think the biggest thing is manifestation. I don’t get surprised by things like this, but I’m very appreciative.

Mac McClung

Daar ga ik nog een tijdje over nadenken.

Genieten. Vooral omdat hij steeds maar één poging per dunk nodig had.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie