in Dagelijks

Een avond vol intentie

Search Engine is één van de allerbeste podcasts van dit moment en eentje die ik nooit oversla. Dus toen ik hoorde dat de makers — PJ Vogt en Sruthi Pinnamaneni — in Amsterdam zouden komen voor ‘An Evening With Search Engine‘ (georganiseerd door Podimo NL en Dag en Nacht Media) wist ik niet hoe snel ik kaartjes moest bestellen.

De Duif

Het werd een ontzettend leuke en informatieve avond. Er was goed nagedacht over de vragen en audioclips. En de hostess Elja Looijenstijn bracht de vragen met vaart en scherpte. Hoe maak je nou zo’n succesvolle podcast, hoe vind je verhalen, hoe weet je of een verhaal werkt, en kennen PG en Sruthi de FEBO snackwall al? En meer. Het werd dus een leerzame avond, zeker voor podcastmakers die dan ook in grote getale aanwezig waren (bleek uit een kleine publiekspoll).

Zo trof ik zelf buiten, voor dat het begon, Marco Raaphorst, wiens blog ik volg en waardoor ik hem herkende van zijn foto en hij mij. De blogwereld is nog iets kleiner dan de podcastwereld! Marco monteert de podcast voor NRC Vandaag en vertelde over hoe dat in zijn werk gaat, en hoe goed podcasts als The Daily gemonteerd worden, zodat het net lijkt of het allemaal natuurlijk is, maar dat is het niet.

An Evening With Search Engine

Dit idee of thema, van intentie, die buiten De Duif dus al ter sprake kwam, bleek een rode draad van de avond te worden.

Takeaways

Want — surprise, surprise — alles wat je hoort in Search Engine is deliberate. Er is allemaal heel goed over nagedacht. En dat is mijn grootse takeaway van de avond. En dit wist ik natuurlijk al wel, maar doordat het altijd zo natuurlijk voelt en zo logisch klinkt, is het makkelijk om te vergeten dat je luistert naar het eindresultaat van een schrijf- en denkproces waar heel veel tijd en aandacht in is gaan zitten. Dus ook al klinkt het als: oh, ze hebben gewoon op record gedrukt, dat is niet zo, het heeft juist heeft veel tijd gekost om het zo te laten klinken. Dat is dus juist de intentie.

Eigenlijk wordt alles uitgeschreven, en — vooral — herschreven. En in essentie is PJ dus een schrijver. Dat mijn andere grote takeaway. Een podcast maker is een schrijver (en performer) die zijn teksten hardop voorleest, precies zoals hij wil dat de klemtonen en stiltes vallen, en zonder dat jij vooruit kan luisteren (wat met lezen wel kan). Hij vertelde wat er anders is aan schrijven voor audio-text dan voor written-text. Er zit meer dimensie in en het biedt meer mogelijkheden. Mijn vriend merkte op dat podcasting dus eigenlijk een literaire bezigheid is. En wanneer je bepaalde audioclips neemt — zoals het laatste stukje van de formidabele Berghain episode — en die los luistert, naar de tekst, de voordracht, de score; dan zou je het eigenlijk wel een vorm poëzie kunnen noemen.

Andere zaken die opvielen:

  • Zelfs een succesvolle en goeie podcast als Search Engine heeft moeite rond te komen/te monetizen. Ik vind dat bizar en jammer. Zonder Incognito Mode zouden ze waarschijnlijk niet eens meer bestaan, zo werd verteld. Deels heeft het te maken dat 40-50% van de luisteraars non-US zijn en daar kunnen ze (nog) geen reclames aan richten. Een ander deel is dat de big podcast-boom voorbij lijkt? Het grote geld is weer wat opgedroogd.
  • PJ en Sruthi zijn een sterk duo (het team is groter dan hun alleen, maar zij zijn de kern). En de verhouding is duidelijk; PJ is het talent, de stem, het ongeleide projectiel en Sruthi zet dat talent op de rails. Ze hebben elkaar even hard nodig, want ze maken elkaar beter en halen het beste uit elkaar.

Dingen die ik had willen vragen:

  • Waarom publishen ze altijd op vrijdagochtend, waarom niet een andere dag. Dit zal ook ongetwijfeld een bewuste keuze zijn.
  • Wat vinden ze van mensen die podcast op 1,5x speed luisteren. Ik moest hier aan denken omdat ik het grappig vond om die oh zo bekende en vertrouwde stem uit de mond van die ene onbekende meneer op het podium te horen komen maar die leek iets vertraagd te praten?
  • Wat vinden ze van NotebookLM?!

Na de tijd bleven we nog even kort hangen en spraken we Ernst-Jan Pfauth (die zichzelf overigens voorstelt als Ernst) en Randal Peelen. Ook podcastmakers natuurlijk. Maar ik meende meer bekende podcast-gezichten te zien. De podcast community in Nederland voelt nog overzichtelijk. En misschien kwam het daardoor, maar er hing een algehele prettige sfeer, maar het kan ook zijn omdat podcastmakers en luisteraars gewoon de leukste mensen zijn. Topavond. Five stars.

Laat een reactie achter

Reactie

  1. Mooi verslag. Tot nu toe nooit van die podcast gehoord, net even een kwartier geluisterd. Het lijkt qua stijl wel op 99% invisible, ook zo’n mooi geproduceerde podcast.