in Dagelijks

Ochtendrondje langs websites en waarom ik nog geen nieuwsbrief heb

Je kan natuurlijk elke ochtend even langs alle leuke websites gaan om te zien of er nog updates zijn.

En ik ken ook echt mensen die dat doen. Misschien jij wel. Ik waardeer dit, leuk dat je er bent.

Het heeft iets authentieks. Maar het lijkt me ook lastig, zeker als je meer websites wil volgen. Ik raad dit dus niet aan, maar het kan wel.

De beste manier of veel websites bij te houden is natuurlijk met een RSS reader. Dat is hoe ik dat doe. Maar ik ben de niet-tech savvy mensen nu al waarschijnlijk kwijt door deze rare term. En ik hoor nu al de grote zuchten: begint ie weer hoor, over RSS!

RSS?!

Ik heb al vaker uitgelegd wat RSS is en hoe je het kan gebruiken. Dus nog even in het kort.

Een RSS-reader is een app of tool waarmee je updates van websites op één plek kunt lezen.

  • Je hoeft dus niet elke website apart te bezoeken.
  • Updates komen automatisch binnen (op één plek).
  • Je houdt overzicht zonder advertenties of afleiding

Hier een paar voorbeelden van RSS programma’s (er zijn er 10.000).

1. Feedly

Feedly is een populaire webgebaseerde RSS-lezer met apps voor iOS en Android. Met de gratis versie kun je tot 100 bronnen volgen en artikelen lezen in een overzichtelijke interface.

2. Inoreader

Inoreader is een veelzijdige RSS-reader die zowel online als via mobiele apps beschikbaar is. De gratis versie ondersteunt tot 150 abonnementen en biedt functies zoals permanente inhoudsarchivering.

En nieuwsbrieven dan?

De digitale nieuwsbrief bestaat al sinds de jaren negentig. Maar deze lijkt de laatste jaren met sites als Substack een nieuw leven te hebben gekregen en lijkt rap blogs/rss aan het vervangen. Daar kun je lang en breed over praten, dat ga ik nu niet doen. Daar zijn al podcasts genoeg over volgepraat.

De basis van het succes van Substack is dat e-mail als communicatiemiddel nog steeds onovertroffen is. Asynchrone, gefedereerde, anonieme, provider-onafhankelijke 1 op 1, of 1 op veel communicatie: zelfs na ruim 50 jaar is er nog steeds geen betere manier gevonden.

Dus ik zou mijn blog-updates — of delen daarvan cq. highlights — ook via een nieuwsbrief aan de man kunnen brengen.

En ik denk dat voor sommige mensen dit de meest makkelijke manier zou zijn om mijn site te volgen. Ze hoeven niets te doen. Het komt gewoon in hun mailbox. Makkelijker kan niet.

Dus ik denk daar wel eens over na.

Waarom niet dan?

Toch doe ik dat niet. Er is me vaker gevraagd waarom niet. Dus ik ga een aantal redenen noemen:

  1. Ik schrijf eigenlijk maar voor één persoon. Leuk dat je meeleest, zeker.
  2. Als ik een publiek (lees een lijst met e-mail adressen) zou hebben: dan zou ik daarvoor moeten gaan schrijven? Ik zou me verantwoordelijk voelen dat wat ik schrijf bij de verwachtingen moet gaan passen. Dit gebeurde bijna van de week met de drie artikelen over het gemeentelogo. Deze artikelen werden duizenden keren aan geklikt: er was een publiek voor dit onderwerp. Moet ik nu dan voor dat publiek schrijven?

    Nee, want volgens mij zit precies daar een verschil tussen een blog en een nieuwsbrief.

    Blog = hardop denken voor jezelf over van alles en nog wat, leuk als mensen meelezen. Het doel is het schrijven zelf.
    Nieuwsbrief = gecaterde content specifiek gemaakt voor een doelgroep. Het doel is niet het schrijven, het doel is dat mensen lezen.

    De ideeën die ik heb voor specifieke nieuwsbrieven; dat zijn geen blogs.
  3. Ik wil niemand belasten. Het idee dat ik elke dag een mail in iemand zijn mailbox kieper? De horror. Die mail staat daar dan te staan — waarschijnlijk met spelfouten die ik natuurlijk pas zie na publiceren — tussen allemaal werkmail, verzekeringsaanvragen en de castratie-afspraak voor je kat en weet ik wat meer. En dat voelt misschien wel als werk. Stel je voor. Dat wil ik toch niet op mijn geweten hebben. En ja, dat is anders dan een RSS reader: want daar staan alleen maar sites in. En dat is ook anders dan mensen die zelf mijn site opzoeken.

Dus dat.

Laat een reactie achter

Reactie