Het is je vast al eens opgevallen dat spam en scam e-mails er vaak gek uitzien. Ze staan vol met rare zinnen, spelfouten en onmogelijke proposities van Nigeriaanse prinsen. Wie trapt hierin, denk je misschien.
De reden waarom die mails er zo raar uitzien is eenvoudig. Het is een manier van spammers om een voorselectie te doen. De kans is namelijk groot dat mensen die daar in trappen, dezelfde mensen zijn die je kan oplichten. Iemand die zo’n mail herkent als spam, zal deze verwijderen en er geen aandacht aan schenken, maar iemand die denkt “ik wil die prins wel helpen!” die maakt een goeie kans opgelicht te worden.
Spam en scam mails willen vaak dat iemand contact met ze opneemt en dan start er een proces van heen en weer, waarbij het slachtoffer uiteindelijk degene is die iets moet betalen.
Phishing mails daarentegen zijn vaak bijna niet van legitieme mails te onderscheiden. In tegenstelling tot spam of scam is het doel dat iemand ergens één keer op moet klikken of één keer zijn gegevens invult. Dat is voldoende, dus de mail moet er perfect uit zien. Andere tactiek, andere benadering van de oplichters, en dit bewijst dus dat de meeste oplichters wél goed kunnen spellen en ze dus in sommige gevallen bewust spelfouten gebruiken.
Bewust spelfouten gebruiken om mensen te selecteren. Het is een sluw en inmiddels oud trucje.
En dat trucje komt tegenwoordig in een iets andere vorm terug.
Het is je misschien wel eens opgevallen dat er YouTube videos zijn met spelfouten in de titel. Vaak zijn dat ook van die spammy kanalen met onzin content. Iemand die slim is, klikt hier niet op. Toch?
Niet helemaal. Want wat wil het geval. Mensen hebben de neiging om wanneer ze een spelfout zien in de titel om hierop te reageren in de comments. Waarschijnlijk omdat het goed voelt: hee, zo spel je dat woord niet!
Maar wat denkt het YouTube algoritme: hee, veel reacties, dit is vast een populaire video! Ik ga deze aan nóg meer mensen voorschotelen!
En zo wordt de video met de spelfout nog populairder en verdienen de makers nog meer aan de YouTube advertenties.
Oude trucjes in nieuwe jasjes.