Deze post is mijn kijk op de uitslag van de GR2014 en vooral bedoeld voor mezelf om over 4 jaar terug te lezen.
Maar jij bent nu blijkbaar ook hier. Dus lees gerust verder 😉
In mijn ‘analyse’ kijk ik vooral naar alle stemmen per kandidaat die je hier kan lezen.
SGP
De SGP werd dus weer de grootste. Opvallend is dat ze van alle partijen  de meest ‘evenwichtige’ stem verdeling tussen de kandidaten lijken te hebben. Dus niet alle stemmen zijn naar de nummer 1 van de partij gegaan. Sterker nog de nummer 2 kreeg meer stemmen dan de nummer 1 (ai!). Maar dat is te verklaren aangezien dit een wethouder betreft die zich goed staande heeft weten te houden de laatste 4 jaar.
Hun campagne was degelijk, niet op gezichten maar op inhoud. Overigens heeft de SGP een kandidaat met de meeste twitter volgers van alle lijsten. 7123 om precies te zijn. Maar hij heeft deze niet (helemaal) uitgebuit om stemmen te winnen. In verkiezingstijd is dit wel eens anders voor sommige kandidaten.
De zetels gaan naar 3 docenten en een beleidsmedewerker van de provincie. En er schuift nu een 20 jarige Willard Woord naar binnen. Geen slechte move voor een partij als de SGP die toch een stoffig imago hebben. Het getuigt wel van enig lef.
HvU
Zij verloren een zetel en dat was pijnlijk. Maar hun eigen analyse hiervan was wellicht nog pijnlijker. Die zetels zou naar “de restpartijen” zijn gegaan. Onzin natuurlijk. Die zetel zit bij de SGP. De SGP kiezer die deze grap na 4 jaar zat was, koos weer vertrouwd. Opvallend is hier ook natuurlijk de onevenredige verdeling tussen de nummer 1 en de rest. Maar als je historie van de partij kent is dat ook niet vreemd natuurlijk. Jan Koffeman IS die partij. Jan Koffeman is inmiddels 62. Bij een volgende verkiezing is hij dus de pensioen gerechtigde leeftijd voor zijn generatie voorbij. Misschien geeft hij het dan nog een kans. Misschien ook niet. Veel zal denk ik ook afhangen of hij nu mee mag doen in de coalitie. Zo niet, dan zou hij het bijltje er wellicht bij neer kunnen gooien. Maar die dag komt sowieso een keer, en dan? Dan blijft er weinig over. Een impopulaire wethouder en beperkte stemmen voor de rest van de top van de lijst. Goeie leiders creeren leiders. Dat zie ik hier nog niet gebeuren.
Christen Unie
Dat is ook een bruggetje naar CU. Ze bleven stabiel zoals dat heet. Maar toch kraakt er wat. Stiekem hoopten ze nog een extra zetel te pakken. Dat had wellicht gekunt ware het niet voor VVD/BvU. Maar het bleven er dus 4. Maar wat valt er op? Albert Woord kreeg van alle kandidaten veruit de meeste stemmen. Hij is dus voor een groot deel verantwoordelijk als gezicht van die partij. Ik schat dat hij dat nog wel wat jaren wil en kan volhouden. Maar een echte 2e of 3e man/vrouw is er nu niet. En ik heb een beetje het idee dat meneer Woord niet het type is dat dat ook zou kunnen dulden. Maar voor een partij die “koersvast” wil zijn, lijkt het me relevant dat er dus ook daar in geinvesteerd moet worden. Dus dat belooft wat.
En natuurlijk heeft CU nog wel een gedegen en alom gerespecteerde wethouder die ook zelf wat stemmen trok.
CDA
Dit was natuurlijk de partij die de campagne net even wat anders deed dan de rest. Maar het leverde verlies op. Het CDA was het grootste slachtoffer van de nieuwe partijen (dus niet HvU zoals Jan Koffeman wil doen geloven). Maar er is nog meer denk ik. Landelijk zit de CDA in zwaar weer (dat telt mee). Alhoewel ik voorspel dat CDA bij een volgende landelijke verkiezingen hoog gaat scoren. Dat zie ik Buma wel doen. Maar het lijkt deze (lokale) partij ook aan een soort gun-factor te ontbreken. Campagne is solide, idee-en zijn goed, track record in de oppositie is niet slecht. Â Maar toch. CDA stemmers stappen toch sneller over lijkt het. Waar is de binding? Opvallende vermelding is er trouwens of wellicht daarom, voor de nummer 11 van CDA. Hans Crebas. Jarenlang D66 lid. Weloverwogen naar het CDA als lijstduwer omdat de balans terug moest. Maar hij kreeg van ALLE niet-top-10 kandidaten de meeste stemmen. Opvallend.
Unie Gemeentebelangen
De partij die op ieders sympathie kan rekenen. Ook van concurrenten. Dat kan natuurlijk zijn omdat ze geen echte bedreiging vormen. Maar het kan ook zijn omdat Anja Keuter met passie haar plicht uitvoert. Zij IS inmiddels deze partij. Ook niet onlogisch na 4 jaar fel oppositie te hebben gevoerd. En dat is ten minste beloond met behoud van de 2e zetel. Deze mag ze aan een nieuweling geven omdat haar confidante de politiek (even?) voor gezien houdt. En dus gaat die 2e zetel nu de raad in met de helft van de stemmen in vergelijking met de nummer 11 van het CDA. UG had naast een beroerde website een kandidaten lijst waar ik wel wat vraagtekens bij had. Verder was het opvallend dat de nummer 7 van deze lijst de derde meeste stemmen heeft gekregen. En deze nummer 7, Hassan Hajji, is ook waarschijnlijk de enige moslim op het hele verkiezings biljet. Wellicht dat er een kleine achterban is die zich met hem identificeert?
VVD
De eerste nieuwkomer van 2. Maar de minste stemmen overall. Wellicht ten koste van het CDA hebben ze meegedaan, hebben gestreden en gingen ten onder. Ze kregen het voor elkaar om de minister president naar het dorp te halen. De lijst toont wel een redelijke evenwichtige stem verdeling. De partij heeft dus niet direct het gezicht van één persoon. Maar dus niet in de raad. Ik vermoed dat dit meer aan Urk “ligt” dan aan de mensen van de VVD. Wellicht in de toekomst. Maar het is aan hun wat ze nu willen doen.
Beter voor Urk
De andere nieuweling. Ook weer rondom één persoon. Haalden meer stemmen dan de VVD. Ik had van te voren gezegd en geschat tussen de 100 en 200 stemmen. Het werden er 284. Afgaande op wat je hoort zou je toch zeggen dat er veel protest stemmen tussen zaten. Want om nou te zeggen dat het programma heel duidelijk of samenhangend was, dat leek me niet echt. Dus weloverwogen BvU kiezers mogen zich melden; ik hoor het graag.
En nu?
Een coalitie tussen de SGP en CU ligt voor de hand. HvU wil graag aan tafel en rekent op de SGP om deze courtesy te extenden. Ik zou zelf als SGP niet die keuze maken. Maar op papier hebben ze veel overkomsten dus zou SGP met HvU een zware vuist in de coalitie kunnen maken. Maar ik denk dat de SGP ook wel snapt dat je Urker Jan niet in toom kan houden.
De wethouder samenstelling wordt ook nog wel interessant. Ik verwacht eigenlijk dat de plek van Gerrit Post dan opgevuld gaat worden door een SGP-er. CU kan ook nog maar ik hoop wel dat beide partijen goed om zich heen kijken en iemand kiezen de job aan kan.
En wat heb ik gestemd?
Ik ben niet ontevreden met de einduitslag. In de zin dat op voorhand er ook misschien wel 5 HvU zetels uit hadden kunnen komen. Dan liever dit scenario. De CU zijn “regeren” gewend maar nemen wel een paar nieuwe mensen mee: we zullen zien hoe dat uitpakt. De grootste van die 2 mogelijke coalitie partners, de SGP,  zijn (naar mijn weten) HBO opgeleid, integer en zorgvuldig. Dan merkte ik in de debatten. Normaal gesproken slechte eigenschappen voor politici. En je hoeft het niet op alle punten met ze eens te zijn. Ik hoor veel mensen moord en brand schreeuwen over sluitingstijden en andere redelijke futiele zaken. Enerzijds is de SGP daar al redelijk genuanceerd over (als je goed luistert) en anderszijds is dat ene thema maar het topje van de ijsberg de komende jaren. Een ijsberg waar raadsleden en coalitie hun handen vol aan gaan hebben.
Maar hoe het ook uitpakt ik wens ze allemaal veel succes. Ze zullen ook keuzes voor mij moeten maken. Maar ik mag de komende jaren wel kritiek hebben want mijn stem doet niet mee in de coalitie. Maar dat is misschien ook niet raar als je op zo’n vreemde partij stemt: CD’66 😉
Heldere analyse, ook wat “mijn” CDA betreft. Misschien wel de beste die ik deze week gehoord/gezien heb.