in Dagelijks

Apofenie

Een tijdje terug leerde ik wat apofenie is. Bekende wetenschapper John — A Beautiful Mind — Nash leed er aan. Maar hij is denk ik niet de enige.

Volgens de wiki is apofenie: ¨het in willekeurige of niet gerelateerde gegevens patronen opmerken en daarin betekenissen lezen die er niet zijn¨.

Eenvoudig gezegd: patronen zoeken in willekeur.

Het is ingebakken in mensen om patronen te herkennen. Dit heeft veel voordelen, omdat we de hele dag door onbewust inschattingen maken op basis van patronen die we denken te herkennen in plaats van dat we volledig bewust alles observeren en keuzes maken (dit is een onmogelijk leven). Autorijden gaat bijvoorbeeld voor veel mensen op de automatische piloot, je denkt niet na over schakelen of richting aangeven, het zijn automatismes (geworden) op basis van patroonherkenning. Een groot deel van Thinking Fast, Thinking Slow van Kahneman gaat hier trouwens over.

Zoals vaker wanneer je nieuwe termen leert, dan ga je die overal zien (dit is een terugkerend thema op deze site), maar het behoeft denk ik geen toelichting waarom ik tegenwoordig vaak apofenie denk op te merken. Handig dat ik er nu een naam aan kan hangen.

Laat een reactie achter

Reactie