in Dagelijks

Astronauten perspectief

Wanneer astronauten langer in de ruimte verblijven, ontwikkelen ze iets wat bekend staat als het ‘astronauten perspectief’. Ook wel het ‘overzicht effect’ genoemd.

Het gebeurt niet door één keer uit het raampje van de raket te kijken. Maar door over een langere periode onze ‘pale blue dot’ op afstand te zien, ontstaat een daadwerkelijke mentaliteitsverandering bij astronauten.

Want als je de aarde op afstand bekijkt, zie je dat het één ding is. En dat alles op dat ene ding met elkaar verbonden is, en dat landsgrenzen meestal volstrekt willekeurig zijn, en besef je hoe onzinnig bepaalde conflicten daardoor zijn. Dit besef geeft je een onomkeerbare kijk op de wereld.

Van de miljarden mensen die ooit geleefd hebben, zijn er ongeveer 500 die dit effect hebben ervaren. De kans is dus niet zo groot dat jij dat effect als astronaut (of kosmonaut) gaat ondervinden, maar je kan er wel over nadenken en in gedachten houden dat onze aarde maar één klein blauw bolletje is waar alles en iedereen op elkaar aangewezen is.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie