in Dagelijks

Bob Dylan over geluk

Als je vandaag de dag een beetje rondstruint op internet of de socials, dan ontkom je niet aan het idee dat je vooral GELUKKIG (happy) moet zijn. Je moet dingen doen of kopen die je gelukkig maken.

Toen Bob Dylan 50 jaar werd, vroegen ze hem in een interview met Rolling Stone naar geluk.

Zijn antwoord is classic Dylan en sla ik heel erg op aan. Er zit namelijk veel in. Wat er voor mij uitspringt is hoe Dylan die zogenaamde maakbaarheid van geluk interpreteert.

Je kan het hele interview hier lezen (dit interview komt overigens niet uit dit boek), het relevante stuk heb ik hier verbatim vertaald:

"Oh man, daar heb ik nog nooit over nagedacht," zei Dylan lachend. “Geluk staat niet op mijn prioriteitenlijstje. Ik ben gewoon bezig met de dagelijkse dingen. Als ik gelukkig ben, ben ik gelukkig – en als ik dat niet ben, weet ik het verschil niet.” Hij zweeg even en staarde naar zijn handen. 'Weet je,' zei hij, 'dit zijn yuppie-woorden, geluk en ongeluk. Het is geen geluk of ongeluk, het is gezegend of niet gezegend. Zoals de Bijbel zegt: 'Gezegend is de man die niet handelt in de raad van de goddelozen.' Dat moet een gelukkig man zijn. Wetende dat jij de persoon bent waarvoor je op deze aarde bent gezet - dat is veel belangrijker dan alleen maar gelukkig zijn. 

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie