in Dagelijks

Brené Brown – De kracht van kwetsbaarheid

TED Talks lijken de laatste jaren wat ingeboet te hebben aan zeggingskracht. Waarschijnlijk omdat in een TikTok-wereld alles snappier en nog sneller en korter moet. Maar misschien ook omdat iedereen tegenwoordig een TED talk kan houden?

Hoe dan ook, dat wil niet zeggen dat er geen goeie TED talks zijn. Als je naar de videopagina gaat en sorteert op most viewed dan krijg je al gauw een idee van de echt goeie talks. Zo kwam ik die van Brené Brown tegen uit 2010 over kwetsbaarheid.

Het transcript staat hier en hieronder volgen de bulletpoints:

  • Brené Brown begint met het delen van haar eigen worstelingen en ontdekkingen over kwetsbaarheid.
  • Ze legt uit dat ze als onderzoeker begon te kijken naar emoties zoals schaamte en kwetsbaarheid en ontdekte dat kwetsbaarheid een cruciaal element is voor verbinding en menselijkheid.
  • Kwetsbaarheid betekent volgens haar de moed om onzekerheid, risico en emotionele blootstelling te omarmen.
  • Ze bespreekt het idee dat velen proberen zichzelf te beschermen tegen kwetsbaarheid door perfectie na te streven, maar dat dit leidt tot een gevoel van onwaardigheid.
  • Brené benadrukt het belang van empathie en stelt dat om verbinding te maken, we empathie moeten tonen naar onszelf en anderen.
  • Ze bespreekt het concept van “Wholehearted living,” waarbij mensen zichzelf volledig toestaan om imperfect te zijn en te omarmen wie ze zijn.
  • Brené deelt haar ontdekking dat mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen, vaak degenen zijn die het meest verbonden en gelukkig zijn.
  • Ze sluit af met de boodschap dat kwetsbaarheid geen zwakte is, maar juist de weg naar moed, empathie en diepe verbinding met anderen.

Veel stof tot nadenken. Het heeft Brown meer dan 10 jaar moeite (en therapie) gekost om als onderzoeker tot deze inzichten te komen.

Er was één zin die er voor mij uit sprong:

And the last was they had connection, and — this was the hard part — as a result of authenticity, they were willing to let go of who they thought they should be in order to be who they were, which you have to absolutely do that for connection.

Brené Brown

Laat een reactie achter

Reactie