in Dagelijks

Bruine M&Ms

Een verhaal dat te mooi is om na te gaan of het echt is gebeurd, gaat als volgt.

In de jaren tachtig was de rockband Van Halen één van de meest populaire rock acts en tourden ze over de hele wereld met een zeer uitgebreide en technisch complexe stadion show. Maar daarnaast stond de band bekend om hun diva gedrag. Maar die twee dingen hadden gek genoeg alles met elkaar te maken.

Hun show was meer dan een paar speakertjes die aan elkaar geknoopt waren. Het was een ingewikkelde mix van enorme licht- en geluidsinstallaties en vuurwerk techniek en natuurlijk, veel, heel veel kabels.

Om een Van Halen show op te kunnen bouwen, bestond een even ingewikkeld als nauwkeurig handboek. Dit boek stuurde de band vooruit aan stadion crews om hun show op te kunnen bouwen.

Maar omdat de band elke dag ergens anders speelde, was er vaak weinig tijd om te controleren of alles in het handboek goed was gevolgd.

Midden in het handboek stond daarom een wat merkwaardige passage verstopt. De band wou namelijk in hun kleedkamer altijd een grote schaal met M&Ms, MAAR er mochten geen bruine M&Ms tussen zitten! Dit betekende dus dat iemand alle bruine M&Ms er met de hand uit moest halen. Nogal een klusje!

Diva gedrag van de bovenste plank natuurlijk. Zou je denken.

Maar wat wil het geval. Wanneer de band aankwam bij een nieuw stadion hoefden ze alleen maar een blik in de kleedkamer te werpen. Stond daar een schaal ZONDER bruine M&Ms, dan betekende dit dat het handboek tot de letter was gevolgd. En zo kon de band er van uit gaan dat alle kabels en het licht en geluid en vuurwerk ook goed aangesloten zouden zijn.

Of dit verhaal nu wel of niet echt gebeurd is, het is een fantastisch voorbeeld van managen van complexe zaken via beperkte parameters.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie