in Dagelijks

Cees Zweistra over de rol van technologie

Dit weekend las ik een interview met filosoof Cees Zweistra. Het sprak me aan — niet alleen vanwege de Rimbaud poster — maar omdat hij bezig is met thema’s waar ik ook wel eens over schrijf.

Zo is zijn boek Verkeerd Verbonden gebaseerd op zijn proefschrift en gaat over ‘de impact van technologie op onze identiteit en sociale relaties’.

Ik zal niet het hele artikel uit de doeken doen, maar de slotquote licht ik er even uit:

Tien jaar geleden dacht iedereen: in Silicon Valley gebeurt het, daar moet je zijn. Inmiddels zijn de naïviteit en het idealisme verdwenen, merk ik om me heen. De kritiek zwelt aan, de bewustwording neemt toe. Misschien is er iets ten positieve veranderd.

Ik ben het denk ik met hem eens. En natuurlijk moest ik ook aan ChatGPT denken. Vorige maand schreef ik nog — optimistisch als ik ben — dat het ons zou dwingen om meer mens te zijn (immers de computer kan de rest) en dat middelmatigheid zou verdwijnen.

Nu een maand later ontstaat er ook een andere scenario. In plaats van op zoek gaan naar goed geschreven dingen zal het publiek waarschijnlijk op zoek gaan naar dingen die ze vertellen wat ze willen horen.

Dus ja er is iets veranderd, maar of dat ten positieve is? We zitten er nog midden in.


Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie