in Dagelijks

Wat ik deze zomer wil lezen en waarom

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik meer boeken bezit dan dat ik heb gelezen. En dat hou ik graag zo. Dus dat betekent dat ik sneller boeken moet kopen dan dat ik ze lees. En dat lukt heel goed. Een beetje te goed. Het gevolg is dat mijn boekenkasten en -planken altijd uitpuilen. En de boeken zich ophopen onder en naast de boekenplanken.

Dit is één wand naast me, terwijl ik dit type. Er zijn er meer van dit soort wanden in huis.

Boekenwand

Ik moet dus weer wat ruimte maken, maar dat is voer voor een andere blog.

Wat zal ik hierna eens lezen?

Het heerlijke van zoveel ongelezen boeken om je heen hebben, is dat je voortdurend bezig bent met je volgende boek. Wat zal ik hierna eens lezen? En er zijn altijd honderden ongelezen boeken binnen handbereik om uit te kiezen.

En precies daarom zijn vakantieboeken een beetje een probleem. Want ik kan maar een beperkt aantal boeken meenemen op vakantie, en wat als ik de verkeerde meeneem?

De selectie van hét zomerboek is dus een zorgvuldig proces.

Eind volgende maand gaan we op vakantie, en ik ben nu al aan het kijken welke boeken ik mee zou willen nemen.

Zomerboek?

Seth Godin zegt het volgende over zomerboeken:

Summer reads are supposed to be a bit lighter.

Seth Godin

Ik weet niet of ik het daar mee eens ben!

Want juist die lange, ongestoorde, aaneengesloten blokken van tijd zijn toch heerlijke momenten om eens helemaal in een dik boek te verdwijnen. Dat hoeft dus niet licht te zijn. Doe mij dus maar een wat dikker boek, juist tijdens vakantie. En, hoe dikker de boeken, hoe minder ik er hoef mee te nemen. Win-win.

Kiezen

Mijn eigen boek app kan me hierbij helpen. Ik kan daar namelijk sorteren op pagina’s en zo de dikste ongelezen boeken zien.

Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Ok ok. Interessant.

De twee dikste boeken (in aantal pagina’s) in mijn boekenkast zijn dus de Bijbel en de Complete Works of Shakespeare. Wat ik bijzonder vind, omdat dit precies de twee boeken zijn die je krijgt wanneer je door de formidabele Desert Island Discs van de BBC naar een onbewoond eiland wordt gestuurd. Deze twee boeken krijgt namelijk iedereen, en ze willen dan graag horen welk boek je daarna nog meer mee zou nemen.

Maar goed, na deze twee komt dus In Europa van Geert Mak. Een boek wat ik overigens dubbel heb. Want ik kan een eerste druk hardcover natuurlijk niet laten liggen voor 2 euro!

Keyboard for scale

Interessant. Want dit is precies het boek dat een mede-blogger onlangs tipte (het boek bestaat dit jaar 20 jaar). Waardoor het zeker al iets omhoog kroop in het lijstje wat-zal-ik-hierna-eens-lezen.

En ik wil na de laatste verkiezingen meer over Europa leren. Dus dat helpt ook.

Maar iemand tipte toch ook laatst Atlas Shrugged (shall I?) en van Gödel, Escher, Bach bezit ik vier ongelezen edities van en daar schreef ik al eens eerder wat over. En vorige week tikte ik Cryptonomicon nog op de kop. En Het Achtste Leven (voor Brilka) zit toch ook stiekem wel in mijn hoofd. Allemaal boeken die ver over de 1000 pagina’s zijn, dus geschikt voor de vakantie.

Ok en nu dan?

Goodreads

Ik geef geen sterren aan boeken. Ik heb wel een lijstje met Favorites, maar is meer bedoeld is om mezelf te herinneren aan de knallers. Maar boeken echt precies scoren op een schaal vind ik ondoenlijk.

Toch kijk ik stiekem best vaak even naar de goodreads.com score van een boek om te weten hoe goed andere mensen een boek vinden. Natuurlijk, wat zegt het echt, cijfers zijn subjectief, het Lindy effect speelt een rol etc. etc. maar toch geeft een cijfer toch altijd wel een aardig beeld.

Dat bracht me op het idee: wat als ik die Goodreads scores op de een of andere manier in mijn app kan krijgen? Goodreads heeft helaas geen API, maar ik ik kan natuurlijk wel een beetje good-old-fashioned-website-scraping doen.

Lang verhaal kort, wanneer ik nu een boek aan mijn boek app toevoeg, dan haalt deze de score (van dat moment) op bij Goodreads en slaat dit op in de eigen database.

Hierna heb ik alle scores van alle boeken in mijn app opgehaald bij Goodreads en daardoor heb ik nu dus een lijst van mijn boeken met hun Goodreads score (op een paar boeken/edities na die Goodreads niet kent).

En dan kun je leuke dingen doen. Zo kan ik nu sorteren op pagina’s (ongelezen en gelezen) én de scores opvragen.

Nu komen we ergens.

Als ik daar dus wat naslagwerken e.d. uit filter, en alleen de echte leesboeken pak, en ik sorteer op pagina’s én op scores dan staat er één boek bovenaan.

In Europa

Frappant!

Niet alleen In Europa dus het dikste ongelezen (lees)boek dat ik heb. Maar het heeft ook de hoogste Goodreads beoordeling van alle boeken boven de 1000 pagina’s.

Hardcover vs. paperback

Nou we zijn er denk ik wel uit, toch? Deze gaat in ieder geval mee in de koffer. De paperback versie.

Maak ik een goeie keuze en, wat ga jij lezen deze zomer?!

Laat een reactie achter

Reactie

 1. In Europa is fantastisch, vooral in de beschrijving van Europese geschiedenis. De actualiteit is inmiddels wel achterhaald denk ik. Zelf ga ik Wuthering Heights uitlezen en gaat You like it Darker van Stephen King mee, in het kader van ‘light reads’.

  • Oe Wuthering Heights, nice, dat is ook zo eentje die vaak op de must-read lijstjes staat.

 2. Ook ik denk dat In Europa enigszins verouderd is, net als Hoe Goed verdween uit Jorwerd. Toen ik dat een paar jaar geleden las was God niet alleen uit Jorwerd verdwenen, maar uit heel west-Europa.
  Bij mij gaat In augustus zien we elkaar weer van Gabriel García Márquez in de koffer. En heb ik daar niet genoeg aan dan lees ik wel een ebook op mijn telefoon.

  • Interessant! Ik heb zelf nog nooit wat van Marquez gelezen, ‘In augustus zien we elkaar weer’ ken ik ook niet, maar de titel klinkt wel echt als een zomerboek ;). Die andere van hem: ‘Honderd Jaar Eenzaamheid’ is wel een titel die ik mensen vaak elkaar zie aanraden.

 3. Het Verdriet van België, op je plank, zou je toch eens moeten overwegen. Vlaanderen in 1939-1947. Doet meer met je dan tien Geert Maks.

  • Staat inderdaad op de plank, is dunner dan ‘In Europa’ maar scoort dan toch wel aanzienlijk lager bij Goodreads. Maar ik neem uw warme aanbeveling van harte mee.

Webmentions

 • Vijf en een halve meter extra boekenplanken - Jan van den Berg 20 juli 2024

  […] andere wand is een schuifkast). Hier wou ik al heel lang planken maken. En nadat de stapels boeken problematisch werden, was die wand dit weekend aan de beurt. Even dacht ik dat het vast wel weer heel warm zou […]