in Books

Over boeken kopen en kringloopwinkels

Ik mag graag boeken lezen. Dit is een andere hobby dan boeken kopen. Maar gelukkig mag ik ook dat graag doen.

Het is een heerlijke bezigheid om met je hoofd, scheef op je rechterschouder, langzaam langs schappen vol bloed, zweet en tranen te schuifelen. Rugtitels lezend. Scannen. Speuren naar die ene titel.

Dit doe ik het liefst in kringloopwinkels. Niet alleen is dat duurzamer, maar de selectie is er breder en diverser dan de meeste boekhandels. In een kringloopwinkel kun je van alles aantreffen: recente bestsellers of boeken uit begin vorige eeuw. Stukgelezen of nagelnieuwe boeken. En waar in een normale boekhandel vaak stapels dezelfde nieuwe boeken liggen, is in een kringloopwinkel elk exemplaar uniek.

Ruggen

Boekenkasten in kringloopwinkels vertellen je veel over een dorp of stad. Wat wordt hier gelezen? Welke schrijver is buitenproportioneel vertegenwoordigt? Maar ook; welke uitgever had de promotiemachine het beste op orde? Ongebroken ruggen getuigen vaak van dat laatste.

Een veelvoorkomende ongebroken rug (Holleeder)

Was die ongebroken rug een misplaatst verjaardagscadeau: nog snel even een boek uit de AKO top 10 meegenomen voor die ene verjaardag (die vervolgens nooit gelezen gaat worden)? Of had iemand zelf overmoedig die dikke pil aangeschaft omdat hij of zij er ‘wat over gehoord had’? Ik vraag het me altijd af. Maar ook; is het ongelezen boek na een paar maanden al weggedaan of duurde het nog een paar jaar voordat die keuze gemaakt werd en het boek hier in de boekenkast verscheen?

Maar óók de gebroken ruggen vertellen een verhaal. Was dit soms iemands lievelingsboek? Wat vond hij of zij er dan van? En hoe komt dit boek dan hier: was er niemand anders om het boek aan te geven?

De rijen ruggen vertellen een verhaal.

De kringloopwinkels zelf vertellen ook een verhaal. Ik heb dit jaar ruim 70 boeken gekocht bij meerdere kringloopwinkels en dat zouden meer mensen moeten doen. Vandaar deze post.

Als het kan koop ik (iedereen?) natuurlijk het liefst (smyth-sewn) hardcovers — zonder aantekeningen of duimen. Maar eigenlijk maakt het me niet uit en gelukkig heb ik een brede interesse. Dus ik vind altijd wel wat. Alleen thrillers en streekromans, die in de meeste winkels apart opgesteld staan, laat ik links liggen. Niet dat ik die nooit zou willen lezen. Ik wil alles wel proberen, ook een Danielle Steele of Nicci French — waar kringloopwinkelkasten meestal van uitpuilen maar waar ik nog nooit iets van gelezen heb. Maar er zijn simpelweg te veel andere interessante dingen om ook te lezen.

Dorcas Dronten

Kringloopwinkels

Vrijwel alle winkels maken in hun opstelling onderscheid tussen literatuur, streekromans, reis- en kookboeken en thrillers. Met soms een apart hoekje voor anderstalig, poëzie of studieboeken. Daarnaast zijn de prijzen bij allemaal, natuurlijk, laag. Daar mag niet over geklaagd worden. Ook verkopen de meeste kringloopwinkels geen halfgare of kapotte boeken. Het meeste is netjes.

En, niet onbelangrijk, vrijwel overal is het personeel vriendelijk en in voor een praatje. Het zijn natuurlijk ook vaak vrijwilligers of liefhebbers die het werk doen.

In willekeurige volgorde hier een review van de zeven verschillende kringloopwinkels waar ik geregeld kom.

Waypoint (Urk)

Op het eerste gezicht lijkt het een brede selectie boeken te zijn. Maar door de hoeveelheid streekromans en tijdschriften én manier hoe die opgesteld zijn; valt het mee. Het is een kringloopwinkel met christelijke inslag. Dus je vindt er ook veel christelijke boeken, en maar beperkt populaire Nederlandse literatuur (bijvoorbeeld Grunberg, Verhulst of Brusselmans tref ik er zelden aan).

Netjes opgesteld. Redelijk gesorteerd. Redelijke selectie.

Prijzen: van 1 tot 5 euro.

De Boelschuur (Urk)

Slechts 4 uur (!) per week open. Kleine selectie boeken, wel divers. Bijzonder opgesteld. De hele achterwand staat op volgorde schrijvers, in plaats van per kast. Ook weer met christelijke inslag: dus veel christelijke literatuur. Maar eigenlijk van alles een beetje.

Redelijk opgesteld. Niet echt goed gesorteerd. Kleine selectie.

Prijzen: van 1 tot 5 euro.

Kringloop Emmeloord (Emmeloord)

De nieuwste winkel in het rijtje. En ze moeten het denk ik nog leren. Degene die hier verantwoordelijk is voor de boeken is geen lezer of liefhebber. Slecht verlicht, weinig bewegingsruimte (vooral de achterwand) en alles ligt door elkaar gegooid. Sommige boeken liggen, andere staan, sommige staan verkeerd om (met de rug naar binnen). De sortering is belabberd. Je moet echt zoeken. Dit alles maakt iets vinden dan wél weer leuk. Het is een aparte mix met veelal ook oudere boeken (>10 jaar).

Slecht opgesteld. Slecht gesorteerd. Kleinere selectie.

Prijzen: van 1 tot 2 euro.

Het Goed (Emmeloord)

De moeder aller kringloopwinkels. Een van de best gesorteerde en gepresenteerde boeken winkels. Professioneel. Netjes, brede mix, goeie kwaliteit. De doorloop — verversing — van boeken valt wel tegen, dus als je er te vaak komt raak je uitgekeken.

Prijzen: van 1 tot 10 euro (duurder dus).

Dorcas (Dronten)

Sympathieke winkel. Kleine selectie aan boeken (minder dan 10 kasten) en weinig verversing in boeken. Wel lekker ruim en goed verlicht. En erg vriendelijk personeel.

Prijzen: van 1 tot 3 euro.

It’s Kringloop (Dronten)

Dit was altijd mijn favoriet. Niet een heel groot aanbod, maar altijd een verrassende mix: goeie kwaliteit en divers. Vooral sterk in Nederlandse schrijvers. Maar ook altijd wel een paar anderstalige (Engelse) boeken in de kasten.

Goed opgesteld.Goed gesorteerd. Kleinere selectie.

Prijzen: van 1 tot 2 euro.

Odd Fellows (Dronten)

Dit is mijn absolute favoriet. Eigenlijk zou deze hele post ook over deze winkel kunnen gaan. Hier rondlopen voelt alsof je kennis hebt van een groot geheim, en ik voel me bijna een dief als in deze winkel ben.

De Odd Fellows goudmijn

In tegenstelling tot de andere kringloopwinkels zijn hier uitsluitend boeken te krijgen (letterlijk duizenden). En er komen mensen uit het hele land. Het wordt gerund door (natuurlijk) vrijwilligers, die zelf ook vaak boekenliefhebbers zijn. Bijvoorbeeld een gepensioneerde leraar Engels waar ik wel eens een praatje mee maak. En de opbrengst is voor een goed doel.

Selectie is uitmuntend, en de kwaliteit en opstelling perfect. Ik ga altijd met meerdere boeken naar buiten. Kocht hier de meeste boeken dit jaar.

Prijzen: 1 óf 2 euro. Past wél (1 euro) of past niet (2 euro) door de brievenbus. Beste prijsmodel dat ik ken.

De echt bijzondere of zeldzame boeken die niet in dit prijsmodel passen vind je ook op de website van Odd Fellows.

Wat moet je met al die boeken?

Dit jaar kreeg ik meer ruimte om boeken op te slaan. Dus ik hoefde me (voorlopig) niet meer te laten beperken door de hoeveelheid boekenplanken. Dus dat is één reden.

https://twitter.com/loginn/status/1175479856387305472

Ja maar, je koopt meer boeken dan je kan lezen?

Dit jaar las ik in De Zwarte Zwaan van Nassim Nicholas Taleb een stuk over de zogenaamde antilibrary van Umberto Eco. Deze beroemde schrijver (waar ik nog geen boek van gelezen heb overigens) heeft een zeer grote uitgebreide ongelezen persoonlijke bibliotheek. En Taleb legt uit waarom. Ik vond dat een treffend stukje. Je kan het hier nalezen en hier, één van de key quotes is deze:

Read books are far less valuable than unread ones. 

NNT

Dus ook daarom.

Disclaimer

De schrijver wil gelezen worden. Maar de schrijver moet natuurlijk ook eten. En die kan maar één keer aan een boek verdienen.

Ik kocht dit jaar ook meerdere nieuwe boeken. Soms bewust om een schrijver te steunen, soms omdat ik dat ene boek moet hebben.

En soms koop ik dus een boek nieuw, terwijl ik bij 3 kringloopwinkels ook een exemplaar kan aanwijzen. Maar andersom ook: soms koop ik een nieuw boek, die ik dan later nog een keer tegenkom in een kringloop, dan koop ik die ook.

Maar ik hou er vooral van als boeken een tweede (of derde of vierde?) leven kunnen krijgen. En boeken lenen zich — in tegenstelling tot veel andere dingen — daar juist perfect voor. Ooit stond ik aan de grond genageld toen ik het containerdeksel bij mijn schoonouders optilde. Daar lag een vrijwel nieuw boek — een thriller — me aan te staren van bovenop een vuilniszak.

“Ja maar hoe bedoel je, die had ik toch uit!”.

Natuurlijk, het is maar papier, en voor sommige mensen, daarom, een gebruiksvoorwerp. Maar boeken kunnen meer zijn én kunnen meer dan één keer gelezen worden.

Andere mensen adopteren puppies, ik voor nu dus even boeken.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • Koop deze boeken niet! - Jan van den Berg

    […] Over boeken kopen en kringloopwinkels Ik schreef er eerder ook al wat over […]

  • Gödel, Escher, Bach en Jan - Jan van den Berg

    […] mijn verbazing was groot toen ik in 2017 een exemplaar vond in een kringloop. Een Engelse druk uit 1982. En aan de rug te zien: duidelijk […]

  • How I read 52 books in a year | Jan van den Berg

    […] me to add books to my wish list, and as you can see in the screenshot I bought 90 books last year. Mostly from thrift stores, they are absolute goldmines. And yes, I don’t read e-books. I need to feel […]