in Books, Dagelijks

Marktplaats – Hoe een Nederlands icoon zichzelf opnieuw uitvond van Olivier van Duijn (2019)

Tot mijn verbazing kwam ik vorige week een boek over Marktplaats tegen in een kringloop.

Verbazing, want:

  • ik wist niet dat dit boek bestond
  • het is een vrij recent boek

Maar ik hoefde niet lang na te denken: deze ging ik sowieso kopen. Marktplaats is één van de grootste e-commerce successstories van Nederland. Hollands glorie. Het eerdere boek van Bob Crebas heb ik ook met veel plezier gelezen, net als het boek over Bol.com én het boek over Hyves.

Je kan mij altijd wakker maken voor dit soort verhalen.

Marktplaats – Olivier van Duijn – 192 paginas – 2019

Gekocht door eBay

Ik weet nog precies waar ik was toen ik op de radio hoorde dat het bedrijf uit Emmeloord verkocht was aan het grote eBay. Voor heel veel geld. Marktplaats hostte op dat moment nog servers bij ons en ik weet nog dat hun loadbalancer een klein, oud pizzadoosje (formaat van een halve server) was met een 1Ghz CPU. En ik heb me meer dan eens voor dat serverrack staan te verwonderen bij de gedachte dat alles en iedereen die IETS op Marktplaats deed, eerst langs dat specifieke servertje ging.

Na de verkoop aan eBay duurde het niet meer lang voor dat de ‘professionalisering’ begon en dat servertje denk ik ergens op de schroot belandde. No hard feelings.

En daar gaat dus precies dit boek over: de periode erna.

Na eBay in de 2010s

Marktplaats heeft het na vele jaren groei moeilijk in de 2010s. Door de concurrentie van social-media als verkoopplatformen en de wegwerpcultuur (lees: Action en AliExpress). Dit boek beschrijft wat ze gedaan hebben om uit dat slop te komen. En dat is veel.

Er komt daarom van alles langs: van organisatie- en bedrijfscultuur aanpassingen tot de introductie van OKRs tot de definitie van de BHAG. Allemaal technieken, ideeën en aanpassingen om maar tot groei te komen. Smullen!

Ook het verhaal van Olivier die zichzelf en Marktplaats opnieuw uitvindt op lange wandeltochten vond ik mooi om te lezen. Het was precies goed gebalanceerd en ging net niet over het gevaarlijke randje van het cliché van de CEO-goes-to-the-desert-to-find-himself-and-fixes-the-company. Het klonk als een eerlijk verhaal.

Toch heeft dit boek wat manco’s en dat zit in de volgende dingen:

  • Door wie is het nou geschreven? Er staan 3 auteurs op de cover, en ik lees ook 3 soorten tekst door elkaar heen. Soms praat Olivier in de eerste persoon, soms wordt in cd derde persoon over hem gesproken. Hierdoor lijkt het eerder een stel aan elkaar geregen stukken tekst ipv een coherent geheel.
  • Marktplaats (eBay) praat niet over omzet, klantaantallen, winst, EBITDA, ROI en meer. Wat heel erg beroerd is wanneer je steeds je lezer moet laten geloven dat iets dat je hebt gedaan een positieve uitwerking had op één van die cijfers (oh ja, hoeveel dan? en was meer of minder dan verwacht?).
  • Naar het eind toe gaan de tijdlijnen door elkaar heen lopen en lijkt het een allegaartje te worden van termen en begrippen. Het is bijna problematisch: iets meer editten!
  • Ik twijfel (o.a. daardoor) over het daadwerkelijke effect van alle besproken maatregelen. En ik weet niet of de auteurs dat zelf ook beseffen? Okay, er is geen silver-bullet aan te wijzen, maar er is ook weinig oog voor de impact van externe factoren. Want is het ook gewoon niet deels geluk dat Facebook/Meta hun Marketplaces een beetje laat verloederen waardoor Marktplaats weer wat kon groeien? Als Meta dit strakker aanpakte wordt het moeilijker voor Marktplaats, maar Meta is daar niet in geïnteresseerd.
  • Uiteindelijk kan ik denk ik 3 (product) wijzigingen aanwijzen die meer dan alle andere benoemde zaken écht het onderscheid hebben gemaakt voor Marktplaats. Dat klinkt beperkt. Maar al die vele andere zaken waren misschien juist nodig voordat ze deze drie dingen konden doen.

Conclusie

Wat hierboven genoemd wordt, weegt voor mij zelf niet heel zwaar. Ik heb genoten van dit boek, maar ik weet wel dat dit een nog beter boek had kunnen zijn. En dat is jammer. Een meer eenduidige tone of voice, duidelijkere tijdlijnen en bewijs (laat zien die cijfers!) hadden dit boek nog sterker gemaakt en misschien wel hét verplichte leesvoer voor elke CEO of strateeg die iets wil veranderen. En dat is het nu denk ik net niet.

En misschien is dat dus de reden dat ik dit boek niet kende en dus al snel in de kringloop vond.

Laat een reactie achter

Reactie