in Books, Dagelijks

Koop deze boeken niet!

Kringloopwinkels bevatten verborgen goud. Vooral als het om boeken gaat. Ik kom dus zeer regelmatig in kringloopwinkels op zoek naar goud. En doordat ik er vaak kom, ben ik patronen gaan zien.

Ik schreef er eerder ook al wat over

Drie soorten boeken

Er zijn voor mij drie soorten kringloopwinkelboeken.

 1. Het redelijk recente, top 10 AKO boek met ongebroken rug. Ik denk dan altijd: dit was een last-minute cadeau voor iemands verjaardag. Even snel van de tafel geplukt voorin de boekenwinkel. Of aan een winkelbediende gevraagd; wat is een goed boek? Ja pak maar in, het is een cadeautje.
  Voor iemand die eigenlijk niet leest. En die het boek dus — ongelezen — in no-time bij de kringloop heeft gebracht. Ik kan het anders niet verklaren dat je recente, goede, ongelezen boeken in een kringloop vind. Zo vond ik Normale Mensen van Sally Rooney. Maar ook bijvoorbeeld een Murakami. Dank je.
 2. Het complete rijtje van dezelfde schrijver. Vaak oudere boeken. Bijvoorbeeld Jan de Hartog of Desmond Bagley of Vestdijk (zie plaatje). Ik denk dan altijd: een ouder iemand is verhuisd en zijn boekencollectie ging / moest naar de kringloop. Helaas. Dat gaat met iedereen zijn boekenkast een keer gebeuren.
 3. De one-offs. De onverklaarbare boeken. Hoe kan het dat die hier zijn? Waarom vind ik deze hier? Dit is het échte goud, dat zijn meestal de boeken waar ik naar zoek. On Writing Well is zo’n boek dat ik vond. Net als The War of Art van Steven Pressfield. Het zijn dit soort boeken die mijn liefde voor de kringloop bevestigen.

Gebroken ruggen

Een gebroken rug vertelt een verhaal. Iemand heeft een boek gelezen! Toch zie je dat niet heel vaak in kringloopwinkels. Ik heb hier twee theorien over.

 1. Eén is dat kringloopwinkels hier minder happig op zijn, een ongebroken rug lijkt nieuwer en verkoopt daardoor beter.
 2. En de andere theorie is dat mensen minder snel afstand doen van een boek dat ze gelezen hebben. Ze hebben er een band mee. En juist de ongelezen boeken komen dus in een kringloop terecht; de boeken waar geen band mee is.

Uitpuilen

Er is een rijtje schrijvers die je echt niet nieuw zou hoeven kopen, want de kringloopwinkels puilen hier mee uit.

Schrijvers

Niet op volgorde, maar uit mijn hoofd:

 • Marianne Frederikson
 • Isabel Allende
 • Lulu Wang
 • Nicholas Sparks
 • Sophia Kinsella
 • Jan Siebelink
 • Thomas Rosenboom
 • Danielle Steele

Of mijn oog valt er altijd op, of hoe dan ook, ik zie deze schrijvers a l t i j d.

Daarnaast is er ook nog een bataljon grote Nederlandse schrijvers die in mindere mate voorkomen, maar toch ook echt heel vaak: denk aan Grunberg, Palmen, de Winter of Zwagerman. Die vind je ook in elke kringloop. En, ik zie nu bijvoorbeeld de eerste tekenen van Lucinda Riley. Die had zeer recent natuurlijk enorme bestsellers, en je ziet dat die nu langzaam de kringloopwinkels gaan vullen voor de komende jaren.

Boeken

Dan is er nog een heel specifiek rijtje van boeken waar de kringloopwinkels mee uitpuilen. En daar gaat de titel van deze blog over: deze boeken hoef je echt niet nieuw te kopen. Want in negen van de tien kringloopwinkels vind je de volgende specifieke boeken. Dit waren vaak grote hits, misschien wel gepushed via TV programmas. Wat opvalt is dat al die boeken meestal ongebroken ruggen hebben (zie de theorie hierboven).

Deze boeken vind je echt o v e r a l.

De bovenste twee in het bijzonder, ik durf bijna wel te stellen dat elke kringloopwinkel die heeft.

 • Een keukenmeidenroman – Kathryn Stockett
 • Het zijgen van Maria Zachea – Judith Koelemeijer
 • De verborgen geschiedenis / De kleine vriend – Donna Tartt
 • Knielen op een bed violen – Jan Siebelink
 • De Prooi – Jeroen Smit
 • Sonny Boy – Annejet van der Zijl
 • De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano

En nog een rijtje met voetbalbiografien die ik niet de moeite vind om hier te noemen.

Een kleine selectie van wat ik dan zie:

Schrijvers die ik NOOIT zie

Ik laat me graag verrassen in kringloopwinkels. Maar ik heb net zo goed een lijstje in mijn hoofd van schrijvers waar ik altijd even naar kijk. Twee in het bijzonder. En daar ben ik in honderden kringloopwinkelbezoekjes gek genoeg nog NOOIT één boek van tegengekomen. Maar het gaat een keer gebeuren!

 • Seth Godin – Mijn favoriete blogger, schreef tientallen bestsellers. Toch heb ik deze nog nooit gezien in een kringloop. Dus of dit is in Nederland niet verkocht of zijn lezers houden deze boeken liever zelf (snap ik).
 • David Foster Wallace – Mijn favoriete schrijver. Als ik daar wat van op de plank zou zien staan, koop ik het sowieso. Maar ook die ben ik dus nog nooit tegengekomen.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

 • Wat ik deze zomer wil lezen en waarom - Jan van den Berg

  […] dat betekent dat ik sneller boeken moet kopen dan dat ik ze lees. En dat lukt heel goed. Een beetje te goed. Het gevolg is dat mijn boekenkasten en planken altijd overal […]