in Dagelijks

Baader-Meinhof-fenomeen

Eergister op de blog ging het over het Lindy effect. In dat artikel gaf ik aan dat nu ik de term ken, het geregeld zie. Maar ook dáár is een naam voor: het Baader-Meinhof-fenomeen.

Wanneer iets onder je aandacht is gebracht, ga je het plotseling overal zien. Bijvoorbeeld wanneer jij een bepaald merk kleding hebt gekocht, dan zul je zien dat iedereen daar mee aan loopt.

En feitelijk is dit ook een belangrijk aspect van hoe reclame werkt. Want wanneer je door eindeloze repetitieve reclame bewust bent gemaakt van een bepaald merk of product, dan ga je dat merk of product overal herkennen en valt het je op, en zo ga je denken dat het wel relevant moet zijn. En misschien is het daarom wel een goed merk of moet je het zelf ook maar kopen.

Baader-Meinhof-fenomeen is een populaire naam voor iets wat technisch gezien een frequentie-illusie heet. Wat een logischere naam is. Hoe dit fenomeen aan deze rare populaire naam komt leg ik in deze podcast uit.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • Koop deze boeken niet! - Jan van den Berg

    […] mijn oog valt er altijd op, of hoe dan ook, ik zie deze schrijvers a l t i j […]

  • Paraprosdokian - Jan van den Berg

    […] nu zie ik ze natuurlijk de hele tijd, zo zag ik dit weekend […]

  • Veertig dagen zonder Twitter - Jan van den Berg

    […] is dit het Baader-Meinhof-fenomeen in full effect, maar wanneer je kiest om niet meer op Twitter te zitten dan pas kom je er achter […]