in Dagelijks

Het Lindy effect

Het Lindy effect is: de theorie dat de levensverwachting van niet tastbare zaken — een idee, techniek of broadway show — proportioneel is ten opzichte van de leeftijd van die niet tastbare zaak.

Kortgezegd: hoe langer iets bestaat, hoe groter de kans is dat het blijft bestaan.

Voorbeeld: broadway shows hebben het de eerste weken altijd moeilijk, maar als een broadway show eenmaal aan populariteit wint, stijgt de kans dat die zal blijven bestaan. En daarnaast zal de kans dat die show stopt steeds kleiner worden.

Dit klinkt heel logisch natuurlijk, mensen zijn enthousiast over een show, vertellen het aan andere mensen, die de show ook willen zien en zo blijven dingen die populair zijn, populair. Terwijl misschien de nieuwe pas geopende show net zo goed, of zelfs beter kan zijn.

Nou en?

Het Lindy effect is een schijnbaar eenvoudige observatie, maar met vergaande effecten. Want je kan je afvragen: is dit de reden waarom de Mona Lisa of de Nachtwacht populair zijn en waarom drommen mensen naar het Louvre of Rijksmuseum gaan? Omdat iedereen elkaar achterna loopt. Of, met andere woorden: is dit hoe een canon ontstaat? En wat er één keer in zit gaat er niet meer uit (voorbeeld: De Avonden van Reve)?
Maar ook: is dit hoe monopolies ontstaan? Als er één keer een techniek is die iedereen gebruikt (Google?) kan je met het Lindy effect in gedachten er van uitgaan dat dit misschien niet meer gaat of kan veranderen?

Interessant om over na te denken.

Ik leerde dit weekend over het Lindy effect in de Rudi & Freddie show — waarin het boek Skin in the Game van Taleb werd besproken. Het lijkt een oersimpel idee (wat overigens uitgedrukt wordt in redelijk complexe wiskunde) maar het leuke is wanneer je het eenmaal kan duiden — er dus een naam voor hebt — dan ga je het echt overal zien.

Zo kwam ik dit weekend geheel willekeurig op lindylearn.io terecht waar ze deze theorie toepassen op content, bijvoorbeeld op Hacker News. Als ik niet had geweten van het Lindy effect, had de naam me geen belletje doen rinkelen.

(Net als een eerdere blog over het Postel principe, heeft ook het Lindy effect nog geen Nederlandse Wikipedia entry. Voel u vrij!)

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • Baader-Meinhof-fenomeen - Jan van den Berg

    […] op de blog ging het over het Lindy effect. In dat artikel gaf ik aan dat nu ik de term ken, het geregeld zie. Maar ook dáár is een naam […]

  • Witte standbeelden - Jan van den Berg

    […] Het zegt allemaal iets over conventie, standaarden, smaak en natuurlijk weer het Lindy effect. […]

  • Context doet er toe - Jan van den Berg

    […] De schrijver stelt overigens een open vraag: “Where does the blockbuster effect for an artist come from?” maar daar is een antwoord op. […]

  • Over Roald Dahl en iPhones - Jan van den Berg

    […] zijn de Dahl-erven en uitgever die natuurlijk heel goed weten dat de boeken nog steeds verkopen (het Lindy effect in werking) en daarom willen ze mee met de tijd. Waarschijnlijk uit voorzorg om niet gecanceld te […]

  • Waarom de meeste mensen Een Klein Leven van Hanya Yanagihara een goed boek vinden - Jan van den Berg

    […] denk dat we enerzijds hier kunnen spreken van het Lindy effect maar er zijn nog twee redenen te […]

  • Het Transtheoretisch model - Jan van den Berg

    […] Het Lindy Effect […]