in Dagelijks, Podcasts

Podcast statistieken 2023

Mijn lijst met beluisterde podcasts is open. Het voordeel hiervan is dat ik mijn eigen wrapped kan maken.

Komt ie!

Stats en top 10

Aantal podcasts geluisterd: 574
Gemiddeld: 1,5 podcast per dag
Aantal verschillende shows: 83
Aantal podcasts gemaakt: 2

*Misschien dat er de komende dagen nog een paar bij komen.

Meest geluisterde shows (aantal keren staat er voor):

 14 Conan O’Brien Needs A Friend
 17 Blokhuis de Podcast
 17 De Rudi & Freddie Show
 18 ✨Poki - Podcast over Kunstmatige Intelligentie
 20 De Urkerland Podcast
 24 Search Engine
 27 Hardcore Software by Steven Sinofsky
 28 Boeken FM
 33 De Ongelooflijke Podcast
 39 The Anthropocene Reviewed
 86 NRC Vandaag

Wat valt op?

Ik hou van podcasts waar ik iets leer. Whodunnits of murder mysteries luister ik maar mate. Ik hou vooral van feitjes. Tijdlijnen. Verdieping achter nieuws.

Mijn luisterlijst heeft een hele lange long-tail. Er zijn maar liefst 42 shows — meer dan de helft! — waar ik maar 1 of 2 afleveringen van luisterde. Dat lijkt veel toch voelt het als weinig, want er zijn duizenden podcasts, waarvan ik er honderden heb voorbij zien komen op allerlei plekken en tientallen daarvan zou ik wel willen luisteren. Maar tijd is beperkt.

En daarnaast, ik ben dus ook kieskeurig en honkvast.

Want als ik iets leuk vind, vind ik het ook héél leuk.

Zo is het zo dat wanneer er meer afleveringen van The Anthropocene Reviewed hadden geweest, dan had ik die nog meer geluisterd. Het is verreweg de beste podcast die ik dit jaar ontdekte (misschien wel de beste podcast ooit). Een paar afleveringen hiervan luisterde ik zelfs meerdere keren dit jaar. En terwijl ik dit schrijf, krijg ik zin om ze weer te luisteren.

Honarable mentions

Ik schreef 22 posts over podcasts in 2023 (met deze er bij: 23?) , maar ik schreef het meest over de volgende drie podcasts. Terwijl die niet eens in de top 10 staan van meest beluisterde podcasts.

Dit zijn dus kwalitatief hele goede podcasts. Of: podcasts die bij mij een snaar raken. Aanraders.

Maar zo is er ook A History of Rock Music in 500 Songs (3x). Dat is nog steeds steengoed, maar ik kies ze wel uit, want sommige afleveringen hiervan duren 3 of 4 uur.

Meest gehoorde gast

Dat moet wel Bas Heijne zijn. Ik hoorde hem in zijn eigen podcast, in Nooit Meer Slapen, in De Ongeloofelijke Podcast, in Boeken FM (over Couperus, of course), en in nog een andere podcast over Couperus (Atelier Amsterdam).

Eerdere jaren

Alleen in 2021 luisterde ik meer podcasts. Ik denk dat ik toen nog meer buiten liep te wandelen ivm thuiswerken.

De “dip” in 2022 is te verklaren omdat er toen het laatste half jaar elke dag iemand met me mee reed en ik dus geen podcasts kon luisteren in de auto.

Wat ook opvalt is dat het aantal verschillende shows dat ik luister wat aan het afvlakken is!

Wat ook opvalt is dat sommige shows verdwenen zijn uit mijn roulatie. Sommige shows heb ik in jaren niet geluisterd. Of luister ik veel minder.

Neem 99% Invisible. Dit vind ik nog steeds heel goed, maar toch heb ik die maar 3x geluisterd afgelopen jaar. Planet Money (13x) is ook verdwenen uit de top 10. Terwijl dit van 2015 tot 2020 de nummer 1 meest beluisterde podcast was. Toch luister ik die nog wel regelmatig, maar deze is inmiddels als dagelijkse podcast verdreven door NRC vandaag.

Een andere podcast Maarten van Rossem – De Podcast ben ik volledig mee gestopt in 2023. In 2021 was dit nog de nummer 2 en in 2022 zelf de meest beluisterde podcast! Maar na een tijdje hoor je hier geen nieuwe dingen meer, en kan ik ondertussen wel dromen wat of hoe van Rossem zou reageren op iets.

Nu de vraag: welke podcast mag ik niet missen in 2024?

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • Meer van 2023 - Jan van den Berg

    […] Podcast statistieken 2023 […]