in Dagelijks

Vijf en een halve meter extra boekenplanken

In onze schuur heb ik 18 meter boekenplanken. Maar dat is in de schuur. Toen Corona begon en ik thuis moest werken, werd de speelkamer deels kantoor en op één van de warmste dagen van het jaar maakte ik daar met zweet op mijn rug ook de eerste drie meter boekenplanken.

Een paar jaar later kwamen daar nog eens vier meter bij. Op de één of andere manier was dit ook een bloedhete dag. Dat herinner ik me.

Er bleef in het kantoor dus nog één boekenplankloze wand over (de andere wand is een schuifkast). Hier wou ik al heel lang planken maken. En nadat de stapels boeken problematisch werden, was die wand dit weekend aan de beurt. Even dacht ik dat het vast wel weer heel warm zou worden, maar dat viel mee.

Van 3, naar 4 naar 5,5 meter. Totaal dus nu 12,5 meter planken op de speelkamer mijn kantoor. En ze staan allemaal vol, inmiddels is er in schuur wel weer wat lucht. Die boeken zijn verhuisd naar het kantoor.

Ik vind het lekker om boeken dichtbij te hebben in plaats van steeds naar de schuur te hoeven lopen. En ik ben nu de hele tijd aan het schuiven en herschikken van schrijvers. Alle DFW’s komen op de meest dichtstbijzijnde plank, natuurlijk. En zet ik de 13 Couplands naast 13 Nootebooms, en haal ik de 12 Grunbergs uit de schuur of laat ik die daar bij de 5 Eggers, net als de 5 Ammanitis. De 10 Mulisch-en weet ik nog niet. Maar de 8 Murakamis komen komen wel deze kant op. Net als alle Steinbecks, Hemingways en Bas Heijnes. En alle boekclub boeken zet ik ook naast elkaar. Vind ik leuk. Beslissingen.

Omdat dit langere planken zijn, was dit echt een klusje voor twee personen. Op internet zijn verschillende filmpjes van echtparen die al tierend samen een kerstboom opzetten.

Dat doen wij niet. Wij zijn een goed team. En mijn vrouw weet hoe een schroefboormachine werkt.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • Het verhaal achter deze foto - Jan van den Berg

    […] En dat is dus slechts één van 1000 redenen waarom ik van haar hou. Zoals ik gister al zei: wij zijn een goed team. […]