in Books, Dagelijks

Wat ik las in 2022

Naast mijn bed staan twee stapels boeken. Eén stapel met boeken die ik op korte termijn wil lezen (een soort shortlist die voortdurend verandert), en een groeiende stapel met recent gelezen boeken.

Op dit moment staan er echter drie stapels, omdat ik de gelezen stapel van 2022 nog niet heb opgeruimd. Dat ga ik vandaag doen. Echt. Denk ik.

Het waren de volgende boeken.

Via Foster

Ik heb moeite om boeken cijfers geven, want in elk boek is wel iets te vinden.

Ik hou wel een lijstje met favorieten bij, maar dat zegt meer iets over boeken die ik nog weer zou willen herlezen (om wat voor reden dan ook).

Dus ik ga de ‘aanbevelingen’ voor 2022 even anders doen. Per zelfbedachte categorie.

Boeken waar ik het meest om heb gelachen

Dat DFW op de lijst staat zal geen verrassing zijn voor lezers van mijn blog.

En Marten Mantel is ongetwijfeld een bekende naam bij internetconnaisseurs (zijn boek was niet gratis trouwens).

Arrested Development is de best geschreven en grappigste show ooit. Dat je daar filosofische concepten op toe kan passen maakt het eigenlijk alleen nog maar grappiger.

Boeken waar ik het meest mee heb geworsteld

Beide boekenclub boeken. Beide ook boeken die ik uit eigen beweging nooit gelezen zou hebben, en alleen al om die reden ben ik blij ze gelezen te hebben, want ik ga deze boeken dus echt nooit weer herlezen.

Beste muziekbiografie

Dromerig, maar toch ook zeer gedetailleerd verhaal over de geboorte van een kunstenaar. Voelt als een klein monument.

Beste debuutroman

Het lijkt allemaal zo eenvoudig wanneer je dit boek leest, maar zo kunnen schrijven is één van de moeilijkste dingen die er is. En hoe zat het nou met dat mes?

Non-fictie die ik dit jaar nog wil herlezen / Boeken die mijn denken hebben verandert

Deze drie boeken denk ik het meest aan terug van alle boeken afgelopen jaar.

Fictie die ik dit jaar nog wil herlezen

Er zit hier iets, maar ik denk dat ik het nog niet helemaal begrijp. Ik heb ondertussen ook een Nederlandse vertaling gevonden, dus die wil ik lezen.

Grote schrijvers die ik nu beter begrijp door lezen van één van hun meesterwerken:

Steinbeck staat hoog op mijn lijstje. Zeker omdat ik na lezen van dit boek het Steinbeck museum in Salinas heb kunnen bezoeken.

Voor Franzen heb ik een deepdive in zijn oeuvre en denken gedaan als voorbereiding op een boekenclubavond. Hier meer daarover.

Nuttigste geschiedenisboekjes

Hoe zat het allemaal ook al weer? Ook wel geruststellend omdat alles wat er vandaag de dag gebeurt perfect past in de geschiedenis van dit land. Er is niets nieuws onder de zon.

Klassiekers die ik nog niet kende maar echt goed vond

Het is me tijdens mijn hele voortgezet onderwijsperiode gelukt om deze boeken te ontwijken. Want iedereen las deze boeken, maar ik snap nu wel waarom.

Nuttig boek

Over slimmer werken. Gelezen met een boekclub op het werk. Hier heb ik geleerd dat ik gewoon op mijn takenlijst moet zetten: ‘gelezen boeken van 2022 opruimen’. En dan komt het goed. Echt.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie