in Books, Dagelijks

Vier lessen uit GRIP

Ik las dit weekend GRIP van Rick Pastoor. Een beetje laat natuurlijk, aangezien het boek al een paar jaar uit is en een echte bestseller genoemd mag worden. Maar mede doordat ik zo lang heb gewacht, kon ik als trouwe luisteraar van de Snuggere Zaken podcast (tip!) er snel doorheen. Omdat veel van de ideeën uit GRIP daarin ook terugkomen. En dat is positief. Want dat betekent dat GRIP gaat om beproefde ideeën.

Het zijn ideeën die in verschillende vormen op andere plekken ook terug komen. Pastoor stopt dit ook niet onder stoelen of banken. In GRIP worden verschillende andere auteurs en boeken genoemd. In het bijzonder leent GRIP het meest van twee andere klassiekers: GTD van David Allen en de 7 Habits van Covey. En dat is beslist geen schande. Dit bevestigt alleen maar dat de GRIP methode op de schouders van giganten staat.

Met dit verschil: dat het nu in het Nederlands is, behapbaarder geschreven en nog meer actionable en toepasbaar dan eerder genoemde klassiekers.

Want wat van de pagina’s afdruipt en wat dit boek beter maakt dan het gemiddelde verbeter-jezelf-boek is dat het verankert is in de realiteit. Pastoor noemt bij alle onderdelen steeds eigen, actuele ervaringen. Het zijn dus geen loze theorieën, het zijn bewezen en beproefde praktische toepassingen.

Het is goed dat dit boek er is, en ik zou het iedereen aanraden om te lezen (en ik ga daarom nu ook met mijn teams dit boek lezen).

Maar deze blog is geen recensie, ik wil proberen GRIP samen te vatten in vier lessen. Vier letters, vier — zelf bedachte — lessen. Als experiment: om te kijken of ik de absolute kern kan vatten in deze vier lessen. Wat moet je onthouden van dit boek.

 • G
  Geen excuses, je agenda is alles! Alles is hierop gestoeld. Zie je dit anders, dan stort de hele boel in.
 • R
  Ruim op! Bewaar NIETS in je hoofd. Stop alles in je externe brein, op papier of een specifieke taak-manager tool. Gebruik je hersens voor creatief werk en NIET om dingen te bewaren.
 • I
  Innoveer, experimenteer! Het boek laat een methode zien, maar de methode an sich is niet in steen gebeiteld (behalve bovenstaande punten) en biedt veel lucht en ruimte om zelf invulling te geven. Wat werkt wel, wat werkt niet voor jou, probeer het uit.
 • P
  Plan tijd in om na te denken! GRIP gaat over leren effectief te werken, en bij alles wat je leert is het cruciaal om te reflecteren op wat je hebt geleerd. Om afstand te nemen, om te reviewen, om te analyseren en kijken waar of wat je nog kan verbeteren. Dat kan alleen wanneer je daar tijd voor vrijmaakt.

Wil je meer lezen over effectief werken (gestoeld op gedachtegoed van Allen, Covey, Drucker en Grove): hier schreef ik ooit een artikel over met zes principes.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

 • Wat ik las in 2022 - Jan van den Berg

  […] GRIP – Rick Pastoor […]

 • Dag 4 ⚾📚🛍🎭 - Jan van den Berg

  […] een boekenwinkel) waar ik natuurlijk ook even moest kijken, en mezelf kon bedwingen (wel heb ik een boek van een Nederlandse schrijver een wat prominenter plekje op de plank van de Business boeken […]