in Dagelijks, Travels

Dag 11 Salinas & Santa Cruz

Vandaag werkte het verkeer niet mee. Toen we al een uur vast stonden naar Santa Cruz, besloten we de planning maar om te gooien. Echter onderweg naar Salinas stonden we ook vast! Ook Waze kon ons niet helpen. Een oefening in geduld.

Drie uur en twintig minuten verder waren we er. In Salinas om precies te zijn. En wat is er in Salinas? Het is een super gezellig stadje om een dag door te brengen. Het voelt niet Amerikaans aan. Alles is net iets te netjes en authentiek — iets dat ongebruikelijk is voor de US. Je vindt er het John Steinbeck museum en er was vandaag een wine & food festival met live muziek. Dus vrouw en kinderen naar het festival, ik naar het museum.

Pulitzer- en Nobelprijs winnaar Steinbeck en zijn werk zijn heel sterk verweven met de omgeving van Salinas. Een museum over Steinbeck is dus net zo goed een verhaal over de Salinas streek. Wat dus ook uitgebreid aan bod kwam. Uitstekend opgezet museum. Waar ik letterlijk de enige bezoeker was (iedereen liep denk ik op het festival buiten). De hele ontspannen caissière gaf me ook nog eens de studenten korting (ik had een T-shirt aan van Stanford). “Ja maar ik ben geen …” “Don’t worry I got you man”.

Ik hou van Salinas.

Opmerkelijk is dat er bijna niets van Steinbeck zelf was. Het ging allemaal OVER hem (op Salinas toegepaste uitgewerkte teksten etc). Maar bijna geen dingen die zijn handen aangeraakt hebben. Op twee dingen na: een handgeschreven A4 van The Pearl manuscript en natuurlijk het topstuk de Rocinante! De omgebouwde pick-up truck waar Steinbeck in de jaren 60 heel Amerika mee doorreisde. En wat jhet wonderschone boek: Reizen met Charley opleverde (m’n favoriete reisboek over Amerika).

Genieten dus.

Daarna poging twee Santa Cruz. Dit keer lukte het in 40 minuten. Leuke pier met als hoogtepunt natuurlijk de zeeleeuwen! Fantastisch. Tientallen van die dieren die onder de pier hun eigen leven leiden, goed voor uren vermaak.

Daarna terug naar het hotel via: de drive-in bioscoop! When in America…

Dus weer stilstaan in de auto. We eindigen de dag zoals we die begonnen.

Tot morgen!

Laat een reactie achter

Reactie