in Dagelijks

Dagboekje leggen niemand zeggen

Wie deze site regulier leest zou kunnen weten dat ik naast dagelijks bloggen ook een journal bijhoud.

Een dagboek op papier.

Wat ik hier in schrijf is veel persoonlijker en vele malen minder leesbaar dan de blogs. Het zijn losse gedachten, dingen die zijn gepasseerd, soms uitgedrukt in afkortingen, en soms gaat het over jou en het is daarom beslist niet voor andere ogen.

Het zijn vaak dingen die uit mijn systeem moeten, één richting.

Ik doe dit al een aantal jaar en ontdek dat ik soms wel eens terug wil grijpen, maar dat wordt steeds lastiger want ik kan niet makkelijk door een stapel notitieboeken heen greppen.

Natuurlijk heb ik wel eens gekeken om hier bijvoorbeeld een app hiervoor te gebruiken. Maar ik hou nou eenmaal heel erg van papier.

Maar mogelijk ga terugkomen op dat idee. Of ten minste; de deur staat op een kier.

Apple Journal en Day One

Ik had het compleet gemist, maar Apple gaat dus een app — genaamd Journal — standaard onderdeel maken van iOS 17. Dit weet ik alleen maar omdat Matt hierover blogde. Matt van Automattic — u weet wel — die zelf ook een journal app ontwikkelen: Day One. Op dit moment de nummer 1 journalling app in de App store. Deze app van Matt zou dus waarschijnlijk de app zijn die ik zou gebruiken wanneer ik naar een journal app over zou stappen.

En dit zette me toch weer aan het denken. Wat moet het heerlijk zijn om door je gedachten van vele jaren te grasduinen, wat deed/dacht ik op die en die dag? Nu moet mijn ik journals er op naslaan, maar die heb ik niet altijd bij de hand, dus dat doe ik dan niet.

Ik heb dus dus wel het voordeel van de activiteit van het schrijven, maar niet het voordeel van het reflecteren op het schrijven.

Daar kan een digitale journal denk ik iets betekenen. Dat weet ik wel.

Maar toch heb / had nog altijd een aantal redenen om dit dus niet digitaal te doen:

  1. Apps, schmapps. Als er iets veranderlijk is zijn het apps en digitale dingen. Papier verandert niet. Digitale dingen veranderen de hele tijd. Toch?
  2. Als ik digitaal schrijf; schrijf, schrijf en herschrijf ik de hele tijd. Niet in mijn journal: als het er staat, staat het er. Ik gebruik een pen, en ga niet krassen. Het is voor mij, niet voor een ander, het maakt niet uit of die ene zin loopt of dat iemand anders het snapt.

Echter.

  1. Ik kreeg in 2010 mijn eerste iPhone, en nu — 13 jaar later — staan de allereerste SMS berichten die ik in 2010 ontving nog steeds op mijn inmiddels 5e of 6e iPhone. Elke keer als ik een nieuwe iPhone krijg, kopieer ik alles over en dat werkt subliem. Dus als ik me ergens nog niet druk over maak is het wel dat Apple plotseling met de ondersteuning voor deze app zou kappen.
    (Ditzelfde argument geldt trouwens ook voor WordPress, de site waar jij deze tekst nu in leest bestaat al sinds 2005 — 18 jaar! En al 18 jaar lang ontvangt de software updates en alles werkt nog steeds gewoon en de berichten van 18 jaar oud zijn nog gewoon te lezen.
  2. Ik lees dat de Journal app prompts heeft om je te helpen met journallen. Ik denk wel dat het een iets andere ervaring is, en misschien ga ik wel meer herschrijven. Maar misschien is het op sommige punten simpelweg beter. Zo neem ik aan dat ik foto’s of voicenotities kan toevoegen, dingen kan taggen en veel meer. Zodat het een rijker geheel kan worden.

Conclusie

Lang verhaal kort: ik hou het dus in de gaten en ben heel benieuwd wat de Journal app van Apple kan. Daarna ga ik deze naast Day One leggen en mijn papieren journal en dan een keuze maken.

Maar mijn wensenlijstje is heel kort:

  • Ik wil zowel via smartphone of op mijn computer kunnen schrijven
  • Doorzoekbare historie! Dat is het hele ding.
  • Exports kunnen maken naar platte text, zodat het nooit vast zit in die app, mocht ik om wat voor reden toch willen switchen.

Laat een reactie achter

Reactie