in Dagelijks

De buitenspa: het kan ook anders

Er is een categorie op mijn site die gaat over dingen die soms makkelijker zijn dan je denkt. Het gaat over printers, grasmaaiers en douches. Warm aanbevolen.

Er is nog een soort categorie. Dat het ook anders kan. Soms heb je dat. Dit is de eerste post in die serie.

De buitenspa die niet meer warm werd

Wij hebben een buitenspa, in de volksmond heet dat ook wel een: jacuzzi (laat de leverancier het niet horen, want dat is eigenlijk een merknaam etc.). Vraag me niet of ik zoiets aanraad. Ik kan alleen dit zeggen: wanneer je zonnepanelen overcapaciteit hebben, dan is een buitenspa echt DE ideale oplossing voor dit probleem. Het kost namelijk nogal wat stroom om 1500 liter water 24×7 warm te houden voor enkele korte momenten plezier. Maar dat terzijde.

De spa werd niet meer (goed) warm. De temperatuur bleef steken tussen de 20 en 30 graden. En dat hoort toch echt 37 à 38 te zijn. Ik dacht eerst dat het heater element (een grote waterkoker) stuk zou zijn maar volgens de leverancier betekende dit probleem waarschijnlijk dat een relais van de besturing stuk was.

Ik: “Ok, kunnen jullie dan de relais vervangen?”

Zij: “Nee, wij vervangen altijd de hele besturing.”

Die besturing kost 400 euro, de voorrijkosten 67 euro en het uurtarief 50. Ik heb niet gevraagd of dit incl. of excl. BTW was. Want dit leek me niet de weg. Een hele besturing weggooien vanwege 1 of 2 kapotte relais (die letterlijk een paar euro per stuk zijn).

Balbao GS100 besturing

Kan het ook anders?

Ik kijk vaak videos van iemand die gameconsoles repareert. Het doet me op de een of andere manier altijd veel deugd als hij kapotte apparaten redt van de schroothoop. En ik ben geen expert, maar het printplaatje van deze Balbao GS100 besturing leek me een stuk eenvoudiger dan die van een Playstation 5.

Bij ons in de straat woont iemand die fietsaccu’s repareert. Hij is een echte soldeer guru.

Zijn WhatsApp info

Die zou zoiets toch ook moeten kunnen repareren? Een appje was zo gedaan.

Lang verhaal kort: de jacuzzi buitenspa is inmiddels weer zo’n 37 à 38 graden door middel van twee nieuwe relais. Totale kosten: een paar tientjes.

Zoek de verschillen

We gaan natuurlijk zien hoe lang dit het volhoudt, misschien is het slechts van korte duur, maar voor nu werkt het. En dat is fijn. En, het kan dus wel anders.

Over relais

Foto van internet van de Zettler AZ7695 relais

Je ziet in de Domoticz grafiek heel duidelijk wanneer de spa verwarmt: dit zijn de blauwe piekjes. Dit is dus wanneer de relais steeds aan/uit klikt.

Aan/uit

Ik heb geleerd dat relais letterlijk slijten. Het aan/uit klikken is een schuifje dat er in of uit gaat. En dat mechaniekje slijt gewoon af. Je kan een relais dus zien als een verbruiksartikel. In dit geval zijn de relais op het printplaatje gesoldeerd. Maar er zijn ook printplaatjes waar je een relais in / uit kan klikken. Net als een stop vroeger, of een automaat. Scheelt een complete besturing vervangen. Wel zo duurzaam.

Laat een reactie achter

Reactie