in Dagelijks

De coffeeshop denkfout

De coffeeshop denkfout is de discrepantie tussen de voorstelling van een bepaald type werk en de daadwerkelijke dagelijkse arbeid die dat werk werkelijk is.

Naar een gezellig en hip koffietentje gaan en daar een koffie nuttigen is wat anders dan zo’n zaak runnen. Games spelen is wat anders dan games maken en proberen te verkopen. Films kijken is wat anders dan eindeloos audities doen en teksten uit je hoofd leren.

Kortom:

Genieten van een eindproduct is vaak heel wat anders dan dat product maken.

Als je ergens instapt wees dan eerlijk over waar je in stapt en of dat is wat je echt wil. In plaats van te zeggen “Ik wil een café beginnen” (klinkt leuk!) zeg je “Ik wil mijn dagen doorbrengen met dweilen terwijl ik 200.000 euro riskeer in een kleinhandels-/servicebedrijf met een lage marge en een slagingspercentage van 10%.”

Wil je het dan nog steeds? Dan ben je op de goede weg.

Gelezen in een blog die alleen nog beschikbaar is via het Internet Archive.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

  1. Haha, doet me denken aan mijn sollicitatie bij Concertgebouw De Doelen. Laten we zeggen dat ik nog erg jong was. De functie was iets van gastheer / gastvrouw. Gevraagd naar mijn motivatie was mijn antwoord: “Ik speel zelf piano.”

    Had uiteindelijk een leuke toevoeging kunnen zijn, maar als eerste antwoord werd het niet goed gerekend. 😄