in Dagelijks

De meeste dromen zijn bedrog

Hoewel het inmiddels twee decennia geleden is dat ik mijn HBO papiertje haalde, komt het nog steeds een paar keer per jaar voor dat ik droom dat ik voor een bepaald vak te weinig studiepunten heb en daardoor mijn HBO papiertje net niet ga halen.

Het was afgelopen weekend weer raak. Het is altijd het HBO, nooit het VWO of andere opleidingen die later nog eens deed.

Ik snap deze droom niet.

Want destijds maakte ik me nooit echt heel druk om die opleiding. Sterker nog, na het derde jaar met al mijn studiepunten op zak, zette ik er gewoon een (op dat moment ondefinieerbare) punt achter. Ik zou wel zien hoe dit verder ging, eerst maar eens naar US. Later haalde ik het papiertje alsnog.

Dus hoe kan het dan dat ik 20 jaar later af en toe dit soort dromen heb? Iets met imposter syndrome?

Heel veel mensen hebben deze droom, met allerlei verschillende verklaringen. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met wat ik nu meemaak en een onbewuste reactie van mijn brein op dat gegeven. Maar wat dan?

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

  1. Ik heb dat een beetje met mijn afstudeerperiode. Ik heb het eindresultaat nooit zien werken, maar in mijn dromen (ik droom er al 20 jaar over) weet ik precies hoe het werkt en zie dat ook in de praktijk toegepast worden in dat specifieke bedrijf. Heel bizar, ik dacht dus dat ik de enige was die zo vreemd af en toe droomt, maar ik ben (gelukkig) geen uitzondering