in Dagelijks

Oplichterssyndroom

De meeste mensen zijn wel bekend met het imposter syndrome. Waarbij hoe goed je ook bent of hoeveel je ook presteert, je altijd blijft denken dat je succes het gevolg is van geluk of de juiste timing, en dat je ergens de boel bedot. In plaats van dat je je succes toekent aan je eigen competenties, twijfel je de hele tijd aan je vermogens.

Sommige mensen hebben hier trouwens totaal geen last van last. Je zou kunnen stellen dat het oplichterssyndroom het omgekeerde is van het dunning-krugereffect.

Een manier om het oplichterssyndroom te doorbreken is de volgende gedachte/quote van Steve Jobs (wie anders).

Als je opgroeit, krijg je vaak te horen dat de wereld is zoals hij is en dat je leven gewoon je leven in de wereld moet leven. Probeer niet te veel tegen de muren te rammen. Probeer een leuk gezin te hebben, plezier te hebben, wat geld te sparen.

Dat is een heel beperkt leven.

Het leven kan veel breder zijn als je eenmaal één simpel feit ontdekt: alles om je heen dat je leven noemt, is verzonnen door mensen die niet slimmer waren dan jij en je kunt het veranderen, je kunt het beïnvloeden, je kunt je eigen dingen bouwen die andere mensen kan gebruiken.

Als je dat eenmaal hebt geleerd, zul je nooit meer dezelfde zijn.

Steve Jobs

Als niemand echt slimmer is dan de rest, dan doet iedereen dus maar wat OF dit is hoe de wereld werkt. Maar in beide gevallen hoef je jezelf niet te laten beperken door het oplichterssyndroom.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • De meeste dromen zijn bedrog - Jan van den Berg

    […] Dus hoe kan het dan dat ik 20 jaar later af en toe dit soort dromen heb? Iets met imposter syndrome? […]