in Dagelijks

De pennetjes van Taylor Swift

Ik hoef denk ik niet uit te leggen wie Taylor Swift is: de kersverse TIME person of the year; die op dit moment bezig is met een wereldtour die elk omzet en attendence record gaat verbreken.

Taylor maakt liedjes en dat doet ze al heel lang. Waarom haar populariteit nu een stratosferische vlucht heeft genomen, dat is wellicht iets voor een andere blog, ik wil het nu hebben over de pennetjes van Taylor.

Vorig jaar werd ze namelijk in Nashville geëerd als Songwriter of the Decade (!) en hield ze — op het podium van het Ryman Auditorium — een toespraak over haar creatieve proces. En daar vertelde ze het volgende.

Ze heeft 3 persona’s – elk gekoppeld aan een pen – wanneer ze liedjes schrijft: een Ganzenveer, een Vulpen en een Glittergelpen.

Het is de pen die ze verbeeld in haar hand te hebben wanneer ze de liedjes opschrijft. En, het type pen bepaalt het soort liedje.

Hier in quotes wat ze er over zei:

Ganzenveer
Ze heeft de ganzenveer gebruikt wanneer “woorden en frasen verouderd zijn” of als de “teksten klinken als een brief geschreven door de overgrootmoeder van Emily Dickinson terwijl ze een vitrage aan het naaien is.” (Voorbeeld: Ivy)

Vulpen
Haar meest voorkomende schrijfwijze. Het zijn “moderne verhaallijnen of referenties, met een poëtische twist. Een veelgebruikte zin nemen en de betekenis ervan omdraaien. Ik probeer een levendig beeld van een situatie te schetsen, tot aan de afgebroken verf op de deurpost en het wierookstof op de vinylplank. Jezelf en wie dan ook luistert, daar in de kamer plaatsen waar het allemaal is gebeurd”. (Voorbeeld: All to Well)

Glittergel
Erg herkenbaar: “frivool, zorgeloos, springerig, perfect gesyncopeerd op de beat… het maakt ze niet uit als je ze niet serieus neemt, omdat ze zichzelf niet serieus nemen.” (Voorbeeld: Shake it Off).

De pennetjes van Taylor Swift. En slimme en bekende techniek. Het deed me namelijk denken aan Peggy.

Kijk hier haar toespraak.

Leuk detail: ik heb ooit als tourist ook op dat zelfde podium gestaan (hier zijn fotos van).

Laat een reactie achter

Reactie