in Dagelijks

De verrassing brengt u zomaar van de wijs

Ik heb al vaker geschreven over herhaling en retentie en dingen kunnen onthouden.

Maar het verrassingseffect speelt ook mee.

Want wanneer ik voor het eerst iets interessants lees, blijft het misschien niet gelijk hangen. Maar wanneer ik het opnieuw lees: bijvoorbeeld een interessant feitje uit hetzelfde boek een jaar later — wetende dat ik dit zeer interessante ding dus al eerder moet hebben gelezen, maar blijkbaar ben ik het vergeten — heb ik min of meer dezelfde reactie als VERRAST zijn. En vaker wel dan niet is dat wanneer het écht blijft hangen.

Dat ga ik niet meer vergeten. Surprise, surprise.

Dit komt uit anekdotische, persoonlijke ervaring, maar het lijkt of verrast zijn dingen ontgrendelt in de hersenen die ervoor zorgen dat dingen echt blijven hangen (ik zou kunnen doorgaan, over hoe dit een biologisch voordeel kan zijn, gevaarlijke situaties kunnen verrassend zijn etc. maar daar gaat het nu even niet om).

Ik moest hier aan denken toen ik dit las.

Laat een reactie achter

Reactie