in Dagelijks

Don’t Be Evil

Ik ben oud genoeg om te weten waar ik was toen ik voor het eerst van Google hoorde. En vanaf het eerste moment maakte de minimalistische en vooral snelle site een sympathieke indruk.

Google was in alle opzichten anders. Dit kwam ook tot uiting in hun motto: Don’t Be Evil.

Het was het motto én de code of conduct van het bedrijf met de superieure techniek. En het betekende zoveel als: we willen de wereld beter maken. Het maakte het makkelijk om je met Google te identificeren.

Maar die tijd is voorbij. Google is al langer één van de grote jongens. En het motto werd eerst stilletjes aangepast en is uiteindelijk via de achterdeur afgevoerd.

Google is tegenwoordig eerst en vooral een advertentiebedrijf en daarna pas een technologiebedrijf. Toen ze in 2006 YouTube kochten — één van de beste tech overnames ooit — was dat nog niet eens voor de advertenties, maar voor de zoekresultaten die YouTube vertegenwoordigt. Want Google was toen nog heel erg bezig om de baas te worden van alles wat met zoeken op het internet te maken heeft.

Maar dat is denk ik de laatste succesvolle grote overname geweest?

Ze misten de boot met GitHub (Microsoft), LinkedIn (Microsoft) en Instagram (Meta). Een netwerk van coders, een adressenbestand van alle werkende professionals of een sociaal profiel van bijna iedereen op internet, gemiste kansen waar het gaat om ‘zoeken op het internet’.

Het bewijst dat Google al een tijdje niet meer scherp op de bal zit. Of ten minste: niet meer zo geïnteresseerd is in zoeken.

Maar dat wil niet zeggen dat ze niet succesvol zijn. Ten minste, als je succesvol uitdrukt in geld. Google is dankzij de advertenties een absolute geldpers. Ze drukken ruim zevenduizend dollar per seconde.

Maar zo succesvol zijn, maakt je niet perse innovatief of scherp op nieuwe technologieën. Misschien maakt het je zelfs eerder lui.

Neem Android en Chrome. Puike stukjes techniek die grotendeels de dagelijkste internet ervaring van vele miljarden mensen bepalen. Maar beide zijn al meer dan 12 jaar geleden gestart. Wat heeft Google de laatste 10 jaar nou voor écht nieuws gedaan (het enige lichtpuntje is misschien Google Photos).

Al met al lijkt het dus alsof Google een beetje de draad kwijt is, of zoals Thiel eens recht in het gezicht zei van Eric Schmidt zei: “you have no idea what you’re doing”.

En ik vraag me steeds af, is het verdwijnen van het motto, oorzaak of gevolg hiervan?

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie