in Books, Dagelijks

Een Arabier vermoorden

We hadden gister boekenclub waarvoor we De Vreemdeling van Albert Camus lazen. Knaller, aanrader, classic en meer. Ga dat lezen.

De avond echter, werd door onze host ingeluid met een nummer van The Cure en daarmee werd een link gelegd die ik nog nooit eerder had gelegd. En bij de eerste tonen hoorde ik het kwartje in mijn hoofd vallen. Hard.

“Killing an Arab” van The Cure uit 1978, is NATUURLIJK een directe referentie naar De Vreemdeling. Robert Smith schreef het nummer in 1977 als schoolopdracht toen hij 18 was.

Hoeveel mensen van 18 ken jij die de essentie van een boek in 4 zinnen kunnen vatten. Bonkers.

I can turn and walk away or I can fire the gun
Staring at the sky, staring at the sun
Whichever I chose, it amounts to the same
Absolutely nothing

Killing an Arab – The Cure

De volgende clip is gemaakt van materiaal van een verfilming uit de jaren 60. Een feest van herkenning als je het boek hebt gelezen.

Het is fijn wanneer dingen op haar plek vallen door het zien van verbanden die er eigenlijk altijd al waren maar die je nog niet kende. Het is als een puzzel waar je na lang zoeken eindelijk het laatste stukje van onder de koelkast vindt. Five stars.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

  1. Is Robert Smith van ’61 ??
    Schokkend dat die gozer dus al 63 jaar is. Die make up heeft dat aardig verbloemt en ik weet niet of dat posi- of negatief is.

    Van Camus heb ik (net als heel veel andere mensen denk ik) de Pest gelezen. Ik vond het aangrijpend te lezen dat mensen (nu nog steeds) de ernst van een virus uitbraak destijds flink onderschatten (nu misschien nog wel) en dat het leven letterlijk tussen de vingers doorglipt.