in Dagelijks

Een ode aan naslagwerken

Ik kocht vorige week Systems Performance van Brendan Gregg. De tweede editie. Dit boek (de eerste editie) stond letterlijk al 9 jaar op mijn verlanglijstje, zoals je kan zien.

Waarom ik dit boek niet eerder kocht, komt omdat ik altijd dacht: maar alles wat hier in staat is vast ook te googlen. Toch?

Waarom ik dit boek nu dan eindelijk wel kocht had drie redenen. Ik zag vorige week een tweet (1), luisterde een podcast (2) en zag dat het boek tijdelijk was afgeprijsd (3). Verkocht.

Systems Performance is een 1000+ pagina tellend naslagwerk, dat je niet eventjes van kaft tot kaft gaat lezen. Dus de laatste paar dagen blader ik er wat door heen, en het valt me op dat het voelt ALS EEN FRISSE WIND.

De informatie die ik lees, is volledig, compact, toegespitst en helder. Ik wil dit natuurlijk allemaal direct aan Brendan zijn schrijftalent toekennen, maar er is denk ik toch ook iets anders aan de hand.

Googlen en ChatGPT

Het googlen van technische concepten (die wat verder dan Wikipedia gaan) is een vak apart en vaak een kwestie van trial-and-error. Zoekterm intikken, 5 tabs openen, informatie scannen, tabs sluiten. Zoekterm iets aanpassen. Rinse and repeat.

U kent het vast.

Het is vermoeiend en de kwaliteit meestal ondermaats.

En praten met ChatGPT / AI heeft me inmiddels al zoveel (aantoonbare) onzin opgeleverd dat ik voor dit soort zaken er weinig vertrouwen meer in heb (ChatGPT is goed in andere dingen zullen we maar zeggen).

Nee, dan dit boek. Het staat er gewoon.

Voorbeelden

Simpel voorbeeld. System load op een Linux systeem, ik geef daar zelf trainingen over aan starters. Ik heb (denk ik) dus een goed concept van wat het betekent. Maar ik heb het nog nooit zo helder en compleet uitgelegd gezien zoals Brendan dat doet in dit boek. Alle losse beetjes kennis die ik er in de loop van de jaren over bij elkaar heb gesprokkeld , staan gewoon op een paar enkele pagina’s. Kant en klaar, volledig en correct. Heerlijk.

Ander voorbeeld. In mijn boekenkast staat Mozipedia. Hèt naslagwerk voor all-things-Morrissey. Nu luister ik de laatste tijd vaak Alsation Cousin. De openingstrack van Viva Hate. Best een gekke titel, toch? Het komt verder ook helemaal niet voor in de lyrics. Er is geen Wikipedia over dit specifieke nummer en ook de grootste fansite zegt er niet echt veel over.

Mozipedia

Nee dan Mozipedia.

Meer boeken, minder Google.

Laat een reactie achter

Reactie