in Dagelijks

Eerst wat dan hoe

Het is heel gemakkelijk om eindeloos te blijven pielen met e-mail instellingen, browser plugins, todo managers of notitie tools.

Het kan je de indruk geven dat je goed bezig bent, omdat je bezig bent om steeds efficiënter en productiever te worden.

Echter wat je doet is vele malen belangrijker dan hoe je iets doet. Met andere woorden: effectief zijn is belangrijker dan efficiënt zijn.

Als je snel en veel mail kan beantwoorden dan lijk je misschien een efficiënt persoon, maar ben je ook effectief? Of ben je bezig met de waan van de dag, waar alles even urgent en belangrijk is en met dezelfde prio opgepakt wordt?

Effectief betekent bezig zijn met waar je volgend jaar wil staan, of over vijf jaar. Effectief wordt niet gemeten met hoeveel mails je vandaag verstuurd hebt, maar aan welke knoppen je nu kan draaien om zoveel mogelijk resultaat in de toekomst te krijgen. En vaak is het zo dat veel en snel mails versturen daar juist niet zoveel mee te maken heeft.

Effectief zijn betekent eerder: afstand nemen en over je eigen werk heen kijken naar wat er moet gebeuren. Bijvoorbeeld de juiste mensen aannemen, de juiste problemen oplossen, de juiste producten bouwen, de juiste leverancier kiezen. Zaken met een vaak langere horizon, dan alleen het brandje van vandaag. Dat is waar je écht effectief kan zijn.

Bepaal eerst wat je wil bereiken, dan pas het hoe.

Laat een reactie achter

Reactie