in Books, Dagelijks

Eet alsof het je wat interesseert

Ken je Michael Vick? Hij is een bekende Amerikaanse quarterback die tijdens de piek van zijn carrière 2 jaar de bak in moest omdat hij hondengevechten organiseerde.

Dat was niet alleen illegaal, maar ook ethisch niet uit te leggen, want de meeste mensen houden van honden. Maar, op het één staat een straf, op het andere niet.

Vick speelde na zijn gevangenisstraf nog 7 jaar in de NFL. Hij is de NFL alltime leider in quarterback rushing yards and was de eerste quarterback met 1000 rushing yards in een seizoen. En dat met dus 2 jaar onderbreking.

Ik las dit weekend Eat Like You Care – An Examination of the Morality of Eating Animals. Van Gary L. Francione en Anna Charlton.

In het kort beargumenteerd dit boek: waarom je veganist moet worden. Niet een vegetariër, nee een veganist. Niets minder.

En daarbij gebruiken de twee schrijvers voortdurend het voorbeeld van Vick om te spiegelen. Maw woorden: waarom geldt dit voor honden wel en niet voor koeien (of kippen, varkens etc.)?

Ik eet al 15 jaar geen vlees maar ik ben geen veganist. Dit boek echter, stelt dat dit standpunt van mij een onuitlegbaar ethisch standpunt is.
Het doet dit door steeds vanuit de twee volgende principes te redeneren. Ten eerste: dat we een morele verplichting hebben om andere wezens geen onnodig leed toe te brengen. En ten tweede, ja dieren hebben een mindere morele waarde dan mensen, maar minder is niet niks. En dat is genoeg.

Vervolgens gaat het alle ja-maars die je als veganist altijd hoort langs en weerlegt ze. En als ik goed geteld heb zijn het er maar liefst 36! En al die 36 excuses zijn heel herkenbaar. De meeste heb ik al eens gehoord de afgelopen 15 jaar, die van Hitler was wel nieuw.

Maar het boek vindt dus wat mijn halfbakken houding.

En ik snap de logica en beredenering er achter.

Het enige wat ik er tegenin kan brengen is dat mensen niet altijd rationeel zijn, zeker niet als het op het morele kwesties aankomt. Maar het heeft me wel weer aan het denken gezet.

Hier kun je meer lezen.

Laat een reactie achter

Reactie