in Dagelijks, Travels

Heidelberg

Heidelberg. Duitsland. Je moet er een keer zijn geweest. De naam is natuurlijk vooral bekend vanwege een werk dat hier in 1563 werd geschreven door twee twintigers. En waar ik elk weekend iets meer over leer. Een rijk en belangrijk document, waar ondertussen dus al eeuwenlang over wordt nagedacht.

In Heidelberg zelf merk je daar niet veel van. Ten minste, niet in de paar uur dat wij er waren. Maar afgezien daarvan is het verder precies alles wat je verwacht van een oud Duitse middeleeuws stadje aan een rivier. Zo heeft Heidelberg een oude, bijna sprookjesachtige, dorpskern, vol kleine huisjes met mooie geveltjes, veel fonteintjes en staat het propvol met kerken. Het voelde vertrouwd aan, dat zult u begrijpen. Even afgezien dan van het slot dat overal bovenuit torent.

Heidelberg is vooral een studentenstad. Zo had het de eerste en oudste universiteit van Duitsland (1386) en heeft het verschillende bekende theologen en filosofen voortgebracht, en ook nu vind je er nog steeds The Institute for Theoretical Physics.

Het is ook een stad waar je op een plein een kleine rij kan zien van mensen voor een (mobiele) boekenkast om hier een boek uit te kiezen die ze vervolgens op het terras gaan lezen.

Bindend reisadvies

Het advies is dit: parkeer bij P12. De parkeergarages zijn allemaal even duur (ten minste, wanneer je je parkeerkaart niet kwijtraakt) maar wanneer je bij P12 parkeert, sta je vrijwel direct bij DE kerk en DE brug. Van waar je dan direct de Filosofenweg op kan schieten.

En dat is wat je minimaal wil doen in Heidelberg. Dit pad is een stugge klim gevolgd door een prima loopje van enkele kilometers om op verschillende punten de stad op z’n mooist te kunnen zien: hoog en van een afstandje.

Als je dus maar een paar uur hebt, doe dit.

Wanneer je terug loopt ga je via de hoofdstraat, daar zijn de Five Guys, Subway en H&M net zo aanwezig als in elke andere grote westerse stad. En ja, het doet wel iets af aan het sprookjesachtige.

Wij kozen zelf een gezellig lokaal pizzariaatje. Het type met open ramen en waar je hond ook naar binnen mag en met veel vegetarische opties op het menu. Uitstekende keuze al zeg ik het zelf.

Daarna vervolgden we de roadtrip naar het hotel in Stuttgart. Het M-Hotel. Misschien wel de M van Morgen Meer.

Laat een reactie achter

Reactie