in Dagelijks

Het interesseert niemand

Een fout maken kan belemmerend werken. Bij een volgende poging ben je extra voorzichtig of durf je misschien zelfs wel helemaal niet meer. Bang om nog een keer dezelfde fout maken.

Maar hier is iets dat ik heb geleerd.

Tenzij je iemand persoonlijk leed of schade hebt toegebracht, is er precies NIEMAND die zich interesseert voor jouw fouten.

De enige die daar mee bezig is ben jezelf. Tot op bepaalde hoogte kan dat nuttig zijn maar vaak is dat het niet.

Wij mogen graag denken dat iedereen altijd met ons bezig is. Maar mensen zijn vooral met zichzelf bezig. Dus zolang jouw fouten geen invloed hebben op levens van anderen, interesseert het echt niemand wat je fout hebt gedaan.

Er is een bepaald slag mensen, zoals politici, die hier totaal geen last van hebben. Die laten gemaakte fouten niet in de weg staan.

Want zij snappen of weten intuïtief het bovenstaande.

Het is namelijk één van de redenen waarom politici fout na fout na fout mogen maken maar toch steeds steun blijven krijgen. Mensen vergeten namelijk de fouten — die hun toch niet direct raken — en focussen vooral op wat zij belangrijk vinden. Dus wanneer een politicus belasting ontwijkt, corrupt is, waarheden verdraait of afspraken niet nakomt, zolang hij belooft dat hij X zal doen (X = iets wat voor veel mensen belangrijk is en waar ze op gefocused zijn) dan hoeft de politicus zich geen zorgen te maken.

Laat een reactie achter

Reactie