in Music

Ik heb een tuintje in me hart

Nog 4 weken. U weet wat ik bedoel, of niet.
Misschien dat u zich al afvroeg waar de tekst vandaan komt, of niet.
En misschien dat u het geraden heeft, of niet.
Maar hoe dan ook dit is een klein stukje achtergrond.

De klassieke melodie komt al uit 1780 en hoort bij het nummer Plaisir D’Amour wat ‘het letterlijk plezier van de liefde’ betekend. Mooi he? Dit nummer is in onze tijd al door vele zangeressen vertolkt; Nana Mouskouri is een van de bekendsten maar bijvoorbeeld Charlotte Church en Brigitte Bardot ‘deden’ em ook. Wie niet eigenlijk? Zo ook de self-proclaimed muze van Dylan die het niet kon laten en ze gaf er zelfs ook nog een Engelse draai aan (zie trouwens ook de waslijst aan zangeressen in de bijbehorende Youtube description: dubbelklik op de video).

Maar de melodie, hoe klassiek ook, kan natuurlijk maar door één iemand echt geclaimd worden en dat is Elvis. Elvis’ versie met een andere, Engele tekst trok deze klassieke melodie terug in onze tijd in en maakte het tegelijk tijdloos. Wat hebben wij met Elvis? Hier een foto van ons vorig jaar Augustus in de hete heartland zon in Elvis zijn ’tuintje’ in Graceland Memphis, TN. Enough said.
De versie van Elvis is op zijn beurt weer door vele anderen ge-covered. Zo heeft Frank Boeijen ook weer een eigen Nederlanstalige versie: niet slecht. Er zijn er echter maar 2 die EP benaderen. The Boss en McPhisto.

The Boss, deed het nummer geregeld in de jaren 80. Bij deze opname van een optreden in Oost-Berlijn in 1988 (!) vlak voordat de muur dus viel; spreekt hij eerst een pittig woordje Duits voordat ie ‘em aan het nummer waagt. Bruce die Duits spreekt zal ik u besparen maar is hier voor de echte liefhebber te zien.

De Ierse jongens deden het nummer tijdens de ZooTV tour vaak gekoppeld aan ‘Love is Blindness’. Het nummer zelf begint ongeveer bij 5:30. Maar ik raad aan de volledige clip en dus de opbouw hier naar toe te kijken voor het volledige effect. Hoezo beste band op aarde.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie