in Dagelijks

Instajan – mijn eigen Instagram

Het is misschien wel opgevallen dat mijn blogposts steeds vaker plaatjes hebben. Soms ter ondersteuning van het onderwerp; een plaatje van internet, of een A.I. plaatje. Maar ook vaak: zelfgemaakte foto’s van iets dat ik heb meegemaakt of bijvoorbeeld van een tripje.

En vooral van die laatste categorie leek het me leuk om een eigen Instagram-achtige feed te hebben. Dus een grid met daarin al die foto’s. En wanneer je dan op één van die foto’s klikt ga je naar de post die bij die foto hoort.

Plugin

Met dit idee en een beetje van Jan en een beetje van ChatGPT heb ik een nieuwe WordPress plugin gemaakt: Instajan.

Dat ChatGPT zoiets goed kan wisten we natuurlijk al.

De plugin spuugt zijn resultaten naar een speciale pagina. En hier vind je nu dus een grid van het soort foto’s dat ik op Instagram zou zetten als ik daar een account had. Dus veelal de zelfgemaakte en persoonlijke foto’s. Mijn leven in beeld in omgekeerd chronologische volgorde.

Tag

De truc voor de plugin is dat de foto’s die ik in deze feed wil laten zien in WordPress een speciale tag meegeef. En de plugin laat alleen de foto’s met die tag zien. Aangezien ik ~1800 plaatjes op mijn blog heb (vond ik ook veel): heb ik tot nu toe alleen 2023 en 2024 getagged. De rest volgt nog.

Het mooie is dat ik ook plaatjes kan plaatsen die niet aan een post verbonden zijn, zolang ze maar in mijn WordPress media library staan met de juiste tag.

Ik ga de komende dagen de plugin nog wel wat verder tunen denk ik. Zoals de pagination en de CSS. Maar het werkt, het doet wat ik wil, en het staat live. Ship ship ship.

Je vind de pagina hier: https://janvandenberg.blog/instajan/ of permanent in het menu: hiernaast (op PC) of hieronder (op smartphone).

Laat een reactie achter

Reactie

  1. Well start an Instagram account then! Zeg JA. Want je foto’s zijn hartstikke leuk:) ik heb ook geen FB. Ik gebruik Instagram trouwens voor andere dingen dan bedoeld. Inspiratie voornamelijk. Ik post zelf niks nu ik erover nadenk..